Ранкове засідання 4 квітня
На ранковому засіданні перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Микола Оніщук представив проект закону про порядок обрання та звільнення з посади професійного судді Верховною Радою України. За його словами, законопроект передбачає безстрокове обрання на посаду судді особи, яка раніше вже була суддею не менш як п’ять років, але на час розгляду питання про обрання не обіймає посаду судді. Крім того, визначаються повноваження профільного комітету Верховної Ради стосовно перевірки звернень громадян та інших матеріалів про діяльність кандидата на посаду професійного судді.
Натомість Міністерство юстиції переконане, що в такій формі законопроект не потрібен, бо він «дублює норми» інших законів, достатньо внести зміни до вже чинних законів. А Михайло Павловський (БЮТ) наголосив, що законопроект треба доопрацювати і винести на повторне перше читання, оскільки часто чиниться тиск на тих служителів Феміди, які «працюють на демократію», і нерідко їх безпідставно звільняють.
Затим депутати обговорили зміни до деяких законів у зв’язку з прийняттям Закону «Про радіочастотний ресурс України». За словами голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Івана Чижа, законопроект зобов’язує Національну раду з питань телебачення і радіомовлення розробляти правила використання каналів мовлення та погоджувати їх з адміністрацією зв’язку та радіочастот України. Юрій Кармазін («Наша Україна») наголосив, що проект створює зайві перепони для Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. А представник Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Юрій Артеменко переконаний, що документ передчасний. Крім того, за його словами, йдеться про посилення контролю з боку адміністрації зв’язку в той час, коли всі говорять про свободу слова.
Народні обранці розглянули проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (стосовно відповідальності водіїв транспортних засобів). Документом пропоновано запровадити адміністративну відповідальність за встановлення та використання на транспортних засобах спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв з порушенням правил та норм. Найбільше дискусій точилося довкола питання підвищення розмірів штрафів, зокрема за порушення правил перевезення небезпечних речовин та предметів. (У разі прийняття законопроекту розмір штрафу за таке порушення становитиме від 85 до 340 гривень). Наголошувалося, що законопроект надає органам внутрішніх справ право розглядати справи про більшість порушень правил дорожнього руху, якщо порушник не погоджується з фактом вчинення правопорушення, то такі справи розглядає суд. Крім того, проект передбачає можливість вилучення у водія посвідчення і талона до нього, а також затримання транспортного засобу і доставку його для тимчасового зберігання на спеціальний майданчик.
Народні депутати привітали з днем народження свого колегу Миколу Гапочку .