У райцентрі Миколаєві, у власному помешканні помер 53-річний чоловік, безробітний самотній невдаха. Сусіди жаліли його, підгодовували, один навіть платив за світло і радіоточку. Але оплатити тепло — годі було. Кілька днів сусіди його не бачили і стривожилися, викликали міліцію. Відчинили помешкання і... Згодом експерти встановили, що чоловік помер від переохолодження.
Нинішня зима переповнена драматичними випадками переохолодження людей, які не можуть дозволити собі таку розкіш, як тепло. І йдеться не лише про соціально незахищених. Рахунки під 200 гривень за опалення вже й професурі не під силу. «Експеримент» тепловиків вивчають правоохоронні органи, споживачам обіцяють повернути кошти. Та обіцяного, як відомо, чекають довго. А от у львів’янина Тараса Мазепи терпець луснув уже зараз. І він від’єднався від центрального опалення. Непросто було зробити це. Бюрократична і судова тяганина тривали понад півроку. Довелося оббивати пороги численних інстанцій. А він не відступав від мети й закону і таки добився свого. Встановлення газового котла обійшлося йому приблизно у 800 доларів.
Витрати швидко окупляться, адже за обігрів чотирикімнатної квартири він тепер платить лише 40 гривень. Мазепа створив прецедент та ще й оприлюднив свій досвід. А в жеках Львова заплановані зустрічі з мешканцями. Представники влади та «Львівтеплоенерго» мають роз’яснити львів’янам, звідки беруться фантастичні рахунки за тепло, від котрих у жар кидає...