У ресторані швидкої їжі «на десерт» пропонується витвір мистецтва.
Наша газета свого часу розповідала про перипетії навколо мозаїчного панно художниці Алли Горської «Жінка-птах», якому загрожувало знищення. Художній витвір монументального мистецтва довго прикрашав зал ювелірної крамниці «Рубін», що в центрі міста — доти, як тут розпочався ремонт для облаштування чергового «Макдональдса». Схоже, руйнування панно вже було справою вирішеною, однак вчасно забили на сполох місцеві творчі спілки та громадські організації, серед яких найактивнішими стали представники осередку «Просвіти». Звернення до керівників області мали відчутний резонанс навіть далеко за її межами, і проігнорувати їх за цих умов влада просто не могла. І все ж гарантія збереження «Жінки-птаха» з’явилася лише після того, як це питання взяв під особистий контроль голова Донецької обласної ради Борис Колесников.
Варто віддати належне й нинішнім господарям приміщення, адже вони таки пішли назустріч бажанням зберегти й відреставрувати панно і розщедрилися на 90 тисяч гривень. Для цієї роботи було запрошено провідних фахівців, які перенесли витвір мистецтва на міцнішу основу. А трохи пошкоджений фон мозаїки «залатали» південноафриканським чорним мармуром та виготовили обрамлення з червоного дерева.
Своєрідна презентація відреставрованої мозаїки вже відбулася в рамках відкриття ресторану швидкої їжі. Отож відтепер відвідувачі мають можливість на власні очі побачити художній витвір монументального мистецтва, який ледь не став жертвою будівництва чергового харчового закладу з розряду тих, що їх у цивілізованих країнах не вельми шанують.
Донецьк.