За роки правління кучмівського режиму українська влада довела, що вона володіє тільки одним мистецтвом — руйнування. Свідчення цього — знищення трьох чвертей економічного потенціалу, науково обгрунтованої системи ведення сільського господарства, доведення до банкрутства тисяч промислових підприємств. Тепер режим посилено приступив до руйнування, власне демонтажу, української культури.
Як стало відомо за результатами засідання колегії Міністерства культури і мистецтв України з участю віце-прем’єра, готується катастрофічне для всіх, хто розуміє, про що йдеться, рішення про об’єднання бібліотек: у містах і райцентрах — бібліотек для дорослих і для дітей та юнацтва, у селах — сільських і шкільних. А фактично йдеться, з одного боку, про знищення половини бібліотечного фонду, оскільки будь-яке об’єднання бібліотек завжди супроводжується так званою оптимізацією фондів, тобто відправкою книг на макулатуру. А ліквідація бібліотек для дітей та юнацтва означає вилучення особливої, характерної саме для України мережі просвітництва і виховання, створеної багатьма поколіннями педагогів і бібліотекарів. Позбавлення сільських шкіл бібліотек створює взагалі неприпустиму ситуацію, коли ні вчителі, ні учні не матимуть у розпорядженні потрібної для навчання літератури.
Нова ініціатива кучмівського режиму, яка продовжує його порочну практику закриття шкіл, лікарень, дитсадків, клубів.... особливо на селі, засвідчує, що йому властива саме руїнницька стихія. Режим доводить, що йому байдужі моральне і фізичне здоров’я нації, що він не хоче думати про згубні наслідки такої політики для сучасного і майбутнього України.
Ще одним свідченням цього курсу є фактичне виведення з ладу музейної мережі. Навіть загальнонародну святиню — Національний заповідник «Могила і музей Тараса Шевченка» в Каневі — доведено до жалюгідного стану. Цього року з держбюджету фінансується тільки заробітна плата працівників. Заповідникові загрожує відключення електроенергії, а це означає загибель багатющих фондів, серед яких безцінні історичні й художні реліквії.
Фракція соціалістів у Верховній Раді вважає, що така ситуація в культурі в Рік культури засвідчує цілковиту моральну і політичну деградацію правлячого режиму, його глибоку зневагу до історичної і культурної спадщини народу. Навіть після війни відкривали школи, бібліотеки, лікарні, дитсадки. Від нинішнього закриття бібліотек до закриття України як держави залишилося зробити один крок. До такої національної ганьби не доживався ще жоден режим у світі, крім фашистських. Культ безпам’ятства кучмівщина запроваджує як державний курс.
З вини уряду досі не виконується стаття закону про державний бюджет на 2003 рік про видання повного Зібрання творів Т. Шевченка, яке має здійснюватися, до речі, за президентським указом.
Вимагаємо від Президента і уряду не ганьбитися перед власним народом і світом, відкинути наміри закриття бібліотек і скорочення фінансування закладів культури як такі, що негідні цивілізованої, демократичної країни, принижують честь рідної держави. Верховна Рада, як вважає фракція соціалістів, повинна негайно заслухати звіт уряду, чому не виконуються норми закону про заробітну плату працівникам культури. Не можна терпіти такого становища, щоб сільський бібліотекар чи завідувач клубу одержував 15—20 гривень на місяць. За весь період незалежності уряд жодного разу навіть не порушував питання про підвищення заробітної плати працівникам культури.
Соціалісти України вважають за обов’язок усім народом, усіма політичними силами виступити проти курсу режиму Кучми на деградацію національної культури, на знищення наших національних коренів. Ми закликаємо працівників культури: якщо не хочете жити в тих жалюгідних умовах, на які прирекла вас влада, станьмо в лави борців з режимом, повстаньмо проти тих, хто зробив з України всесвітню жебрачку, а з її громадян, з нащадків Великого Кобзаря — нових катерин і нових байстрят недорослих, з яких шкуру здирають новітні мародери, котрі з волі випадку опинились при владі.
Іван БОКИЙ,заступник голови фракції.