Зима для пернатих мешканців наших лісів, полів і парків — найтяжча пора року. Тому багато з них в цю пору оселяється поблизу людського житла, щоб хоч якось прогодуватися і пережити зиму.

В останні роки, за спостереженнями вчених, багато видів птахів, які раніше були винятково мігруючими, нині дедалі частіше залишаються зимувати в наших краях. Всі вони прив’язані до окультуреного ландшафту. Наприклад, такі водоплавні птахи, як крижень, чирки, черні й крохалі, активно використовують незамерзаючі ділянки водойм технічних відстійників та водосховищ. Крім того, на незамерзаючих ділянках риборозплідних ставків можна зустріти сірих чапель та куликів.

Деякі види горобиних взимку знайшли притулок у культурних насадженнях. Так, чорний дрізд завжди був лише пролітним птахом, однак сьогодні в більшості європейських міст склалася урбанізована осіла популяція цього виду.

Мартини, сірі ворони, граки, галки взимку тримаються смітників, звалищ великих міст, зерносховищ, де можна знайти вдосталь корму зимою. Саме тому для нас грак вже давно перестав бути «ознакою весни», а їх тисячні зграї зимою в містах — звична картина.

Усе життя птахів взимку підпорядковане пошуку їжі, оскільки світловий день короткий, а витрати сил та енергії значні. Тому вони майже весь час тримаються своїх кормових ділянок.

Підгодовуйте птахів, коли їм важко знайти корм, після випадання снігу й аж до появи першої зелені. До місць підгодівлі привчайте поступово та регулярно. І не обманюйте сподівання тих птахів, які вже звикли одержувати від вас допомогу.

Зерноїдних птахів — чижів, щигликів — краще підгодовувати сирим насінням соняшнику, гарбуза, коноплі. Його бажано спочатку розлускати, інакше птахи втрачають забагато енергії, розкриваючи це насіння. Комахоїдні — синиці, королики, куріпки й фазани — потерпають через відсутність корму щозими. Синиці, дятли особливо полюбляють ласувати несоленим салом. Ягоди калини й горобини приваблюють снігурів та омелюхів, а зерна коноплі, проса й вівса — щигликів, повзиків, синиць та вівсянок. Можна додавати також крихти білого хліба, кашу, макарони.

Місця для підгодівлі слід вибирати неподалік дерев, кущів, з яких птахи зможуть злітати за кормом. Найкраще влаштовувати годівнички типу «столик» з дашком. Найпростішою у виготовленні та досить практичною є дощечка з бортиками. Її слід міцно закріпити на дереві, щоб не розгойдував вітер. Годівничку можна виготовити зі звичайного паперового пакета 

з-під молока чи соків. Її переваги в тому, що вона є недоступна для котів і її не відвідують горобці.

Останніх не варто спеціально підгодовувати, бо вони знаходять достатньо різноманітного корму на смітниках, а на годівничках їхні зграї відлякують своїх дзьобатих родичів.

Допомагаючи птахам вижити в морозні зимові дні, ми приваблюємо їх в місця, де вони принесуть максимальну користь у період вигодовування пташенят комахами. А влітку й навесні вони допоможуть боротися із шкідниками наших садів.

С. СТЕЛЬМАХ, молодший науковий співробітник Яворівського національного природного парку.

Львівська область.