Майже вдвічі мають бути підвищені тарифи для населення на послуги херсонського міськводоканалу, щоб плата за них відшкодовувала витрати підприємства. Запропоновані розцінки — 79 копійок за постачання одного кубометра води і 86 копійок — за його відведення невдовзі обговорять депутати міськради. Понад 40 відсотків у складі тарифу становить електроенергія, ціна на яку за останні шість років зросла вчетверо.

Непопулярні заходи є відповіддю на вимогу Європейського банку реконструкції і розвитку, котрий наполягає, щоб тарифи повністю покривали витрати. Чергову драконівську ініціативу влада підкріплює посиланням на тарифи в інших містах, де населення оплачує їх стовідсотково, — Харків, Одесу, Луганськ, Миколаїв... Проте для жителів Херсона, котрі за рівнем доходів не на висоті, вода у такому разі стане занадто дорогим задоволенням.

Завбачливо готуючи споживача до підвищення плати, комунальники не забувають малювати райдужну перспективу: нарешті на європейські гроші залатаємо аж 25 відсотків дірявих труб та колекторів, а головне — оновимо насосно-силове устаткування, що має істотно скоротити витрати на електроенергію.

Але тоді за воду в домівках херсонцям доведеться сплачувати більше, ніж мешканцям багатьох інших міст, а оплата каналізації для них стане чи не рекордною — у три з лишком рази більше, ніж, наприклад, у Харкові чи Кіровограді, і в 4,3 разу — ніж у Луганську.