Не секрет для тих, хто пов’язаний із проблемами села, що виростити врожай — це половина успіху, а друга половина — вчасне й якісне збирання, яке треба закінчити за два тижні! Відомо, що кожний день наднормативного збирання ранніх зернових несе колосальні втрати, й у масштабах України це виливається в мільярди гривень, яких нам бракує в бюджеті.

За останні десять років уже застосовувалися «оригінальні» й «радикальні» заходи для вирішення цієї проблеми. Постачали «Джон-Діри», «Нью-Холанди», «Дони», «Єнісеї», завозили «секонд-хенд», пристосовували техніку з екзотичними назвами «Бізон», «Степ», «Обрій» і таке інше. Але парк зернозбиральної техніки при цьому дедалі зменшувався.
За останніми «оптимістичними» даними, за потреби зернозбиральних комбайнів 112 тис. одиниць в Україні залишилося майже 56 тис., більш як половина з них відпрацювали свій ресурс двічі, й до сезону 2003 року з них користі не буде.
За цієї ситуації господарства вимушено потрапляють у кабалу «залітних» механізованих загонів із заморськими екіпажами (турецькими, німецькими та ін.). Як наслідок, за далеко не якісні послуги із збирання врожаю «варяги XXІ століття» вилучають вагому «данину», і значна частина врожаю спливає за кордон.
Але й ми не в тім’я биті, і в нас є розумні люди з державним підходом до проблем селян! Знайдено єдино правильне рішення, як забезпечити село зернозбиральною технікою, а саме — через дотацію з реальною підтримкою першого українського зернозбирального комбайна «Славутич». Усе геніальне просте: наприкінці минулого року Міністерством АПК було прийнято рішення про цільову компенсацію на закупівлю «Славутичів». Вони витримали іспит полем і конкуренцію на ринку (остання модифікація комбайна з двигуном ЯМЗ розвіяла всі сумніви й цілком влаштовує сільських механізаторів).
Це був останній аргумент на користь придбання «Славутичів» для господарств Високопільського району. Наша делегація приїхала на ВАТ «Херсонські комбайни», де на власні очі побачила можливості спеціалізованого підприємства. Ми поспілкувалися з технічними службами, робітниками на конвеєрі й одразу на місці, без вагань уклали угоди на закупівлю чотирьох комбайнів.
Подяки заслуговує й керівництво заводу й банку «Аваль», що оперативно допомогли нам отримати пільговий кредит.
І надалі ми готові поповнювати комбайновий парк Високопілля вітчизняними комбайнами «Славутич».
Дуже важливо зберегти цю тенденцію — надавати без затримок дотації у 2003 році. Переконані, що й інші області України готові купувати «Славутичі». 
Ми розраховуємо, що в прийнятому рішенні Кабміну, відповідно до Закону «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для АПК», з фінансування дотацій на закупівлю потрібного селу комбайна «Славутич», буде враховано позицію аграріїв Високопільського району, що відображає думку наших колег — сільгоспвиробників України.
Зиновій ТИМОФЕЄВ, голова Високопільської райдержадміністрації.