На Донеччині — антитерористична операція
У понеділок школярі Слов’янська мали піти на уроки після тижневих канікул. Однак напередодні міська влада скасувала заняття в школах та тимчасово закрила дитсадки. Привід — антитерористична операція, що проходить у місті. Мешканка міста Марина Романенко каже, що у спальному районі, де вона проживає, ознак спецоперації майже не видно: «Навіть вертольоти, які кружляли в небі, ми не помітили. Судячи з новин, усі події в неділю зосереджувалися на блокпостах на виїзді з міста. За вікнами — нормальне життя, але більшість людей налякана».
Відділи міліції захоплювали «професійно»
На «гарячу точку» 120-тисячне місто на півночі Донеччини перетворилося в суботу вранці, коли група озброєних невідомих осіб під’їхала до міського відділу міліції і відкрила вогонь по вікнах. За допомогою гака і мікроавтобуса нападники зірвали ґрати на вікнах і кинули до середини димові шашки. Невдовзі приміщення, в тому числі збройова кімната, опинилися в руках зловмисників. У черговій частині зберігалися 20 автоматів та 400 пістолетів і патрони до них. Захопники почали роздавати зброю групам «співчуваючих», які зібралися біля міськвідділу, а згодом зайняли будівлю відділу СБУ в місті.
За аналогічним сценарієм того ж дня відбулося захоплення міськвідділу міліції в сусідньому Краматорську. На відео, розповсюдженому проросійськими активістами, помітно, що будівлю штурмувала група однаково одягнених у камуфляж озброєних чоловіків. Їхні дії виглядали дуже злагодженими і професійними. У Краматорську міліціонери спробували чинити спротив і зробили кілька попереджувальних пострілів у повітря. У відповідь нападники відкрили стрілянину по вікнах. За деякий час будівлю та сховище зброї було захоплено.
У суботу кількасот проросійських активістів після мітингу біля обласної державної адміністрації вирушили до обласного управління міліції. Вони зажадали відставки начальника управління і погрожували захопити будівлю. Разом з мітингувальниками приїхав автобус із бійцями, вдягненими у форму «Беркуту». Вони запевнили, що перебувають на боці «народу» і залишатимуться з протестувальниками. Група активістів зайшла на перший поверх будівлі обласної міліції, а невдовзі у вікні другого поверху з’явився протестувальник із прапором руху «Донецька республіка». На поріг вийшов начальник ГУМВС України в Донецькій області Костянтин Пожидаєв, який заявив, що написав заяву про відставку на вимогу мітингувальників.
Протягом вихідних спроби штурму відділків міліції були зафіксовані в Горлівці, Красноармійську, Красному Лимані, Макіївці. В Маріуполі перед входом до міського управління міліції стали кілька десятків осіб з українськими прапорами в руках. У такий спосіб мешканці міста намагалися стати на заваді захопникам, які прийшли з битками і палицями в руках. Внаслідок сутичок потерпіли дев’ятеро осіб, із них восьмеро госпіталізовані, переважно з черепно-мозковими травмами.
Однак найтрагічніші події відбувалися в Слов’янську та околицях. Уже в перші дві години антитерористичної операції українські силовики зазнали втрат: убито офіцера СБУ, поранено дев’ятьох осіб з обох боків. Із них п’ятеро отримали вогнепальні поранення під час сутичок у місті, а четверо — під час збройного протистояння на трасі «Ростов — Харків», де прихильники «Донецької республіки» встановили блокпост, аби не пустити українських військових. Пересування бригад «швидкої допомоги» містом було обмежене, зазначили в департаменті охорони здоров’я обласної держадміністрації, але медики всіма доступними засобами надавали невідкладну допомогу та доставляли потерпілих до лікувально-профілактичних закладів. Увечері в неділю невідомі озброєні люди відкрили вогонь по автомобілю у Слов’янську, поранивши двох осіб. Силовикам вдалося прибрати два блокпости на виїздах із міста, але міське управління міліції на ранок понеділка залишалося за кількома рівнями барикад.
Міськради: від барикад до «ввічливого протесту»
Одночасно почали з’являтися повідомлення про захоплення будівель міських рад або про перехід їх під контроль прихильників федералізації. У Маріуполі натовп із тисячі осіб відтіснив кілька десятків міліціонерів перед входом до міськради й увірвався до середини. Із будівлі стали виносити металеві предмети, меблі тощо для спорудження барикад. Негайно на площі з’явилися десятки автомобільних покришок. Активісти оголосили, що всіх депутатів міської ради відправлено у відставку, і почали обирати «народну раду».
За «м’яким» сценарієм відбулася передача частини приміщень у Краматорську, Слов’янську, Харцизьку та Макіївці. Там «батьки міста» одразу пішли назустріч мітингувальникам і дозволили тим перебувати в будівлях міських рад — в обмін на обіцянку не перешкоджати роботі чиновників. Наприклад, у Макіївській міській раді проросійським активістам відвели перший поверх, куди ті одразу стали завозити продукти і медикаменти. Співробітники міськвиконкому, які прийшли в неділю забрати особисті речі, робили це під наглядом нових «господарів» приміщень.
— До міськради прийшли люди о 7.30 у неділю, зажадали негайно скликати позачергову сесію, — розповів «Голосу України» єнакієвський міський голова Валерій Олійник. — Хочуть федералізації, референдуму, і вимагали, щоб я визнав «Донецьку народну республіку». Сесію ми скликали, вислухали вимоги, із ними згодні. А після того я поїхав до Донецька, щоб зустрітися з координаційною радою «республіки». З’ясувалося, що ще нічого не організовано. Присягати на вірність державі, якої немає, я не буду.
У Єнакієвському міськвиконкомі залишилася група активістів, які заявили, що охоронятимуть будівлю. А от у Горлівці в неділю учасники акції залишили міськраду — після тривалих переговорів.
— Усі пікетувальники були місцевими мешканцями, ми порозумілись. Я пояснив, що все потрібно робити в рамках закону. Будь-які порушення позначаться на кожному мешканцеві. Я підтримуватиму всі ініціативи громадян, які обрали мене. Але якщо визнавати «Донецьку республіку» — потрібно розуміти наслідки. Тоді треба відмовлятися від пенсій, від зарплат бюджетникам, адже вони фінансуються із державного бюджету. Ми не маємо права поставити під загрозу життя міста, — зазначив у коментарі «Голосу України» міський голова Євген Клеп, додавши, що на будівлі залишаються два прапори — міста та національний.
Реакція на ультиматум
Думки мешканців Донеччини у містах, де з’являлися озброєні чоловіки в камуфляжі та без пізнавальних знаків, розділилися. Одні називають їх захисниками, інші — загарбниками.
Тим часом правоохоронці кваліфікують дії захопників як терористичний акт. Розслідування фактів збройних нападів проводить слідчий відділ УСБУ в Донецькій області.
Голова обласної державної адміністрації Сергій Тарута заявив у неділю, що в області запроваджено режим антитерористичної операції. «Це рішення спрямоване на захист миру і порядку на нашій землі, які сьогодні у нас цинічно й холоднокровно відбирають озброєні, агресивні, фанатичні люди. Ці люди готові віднімати чужі життя заради досягнення своїх цілей. Для них людське життя — не цінність, а засіб. Вони є терористами, і ми не дозволимо їм панувати на нашій землі», — йдеться в заяві.
На ранок понеділка перед будівлею обласної державної адміністрації перебували близько двох сотень прихильників федералізації. Попри те, що термін ультиматуму сплив о 9 годині, жодних активних дій не було помітно. В’їзди і виїзди зі Слов’янська було заблоковано, а на трасі, яка вела до міста, невідомі особи на блокпостах зупиняли й перевіряли автомобілі. В Горлівці близько двох сотень чоловіків, деякі з них — у масках, — взяли штурмом міський відділ міліції...
Учасники мітингу на площі перед Донецькою ОДА вітають бійців колишнього «Беркуту», які стали на бік протестувальників.
Фото Олега ТОЛСТОВА.
Озброєні люди в камуфляжі біля блокпоста, укріпленого мішками й шинами, у Слов’янську (Донецька обл.) 12 квітня 2014 р.
Фото УНІАН.