Ранкове і денне засідання 19 грудня
Незважаючи на свято — день Святого Миколая, з яким на початку пленарного засідання привітав народних депутатів та виборців Голова Верховної Ради Володимир Литвин, настрій у парламентаріїв був аж ніяк не святковий. Попередні переговори між «більшовиками» та опозицією, які тривали в парламенті у середу до пізнього вечора, до порозуміння не привели: опозиція вимагає скасувати результати голосування бюлетенями за всі чотири питання — про звільнення з посади Голови НБУ Володимира Стельмаха та призначення на цю посаду Сергія Тігіпка, про перерозподіл парламентських комітетів та про скасування постанови про прийняття Держбюджету-2003 у другому читанні.
Більшовики, як компромісний варіант, уже погодилися на те, щоб відмовитися від перерозподілу комітетів, однак опозиція і надалі наполягає на своєму. Представники чотирьох фракцій — «Нашої України», комуністів, соціалістів і «бютівців» — знову заблокували трибуну президії, вимагаючи повернення до статус-кво — тобто до того стану в парламенті, який був на 10-ту годину ранку 17 грудня. Присутній на сесії Прем’єр-міністр України Віктор Янукович звернувся до народних депутатів із проханням домовлятися і схвалити низку законопроектів економічного спрямування, які сприятимуть наповненню доходної частини бюджету — змін до законів про податок на додану вартість стосовно платників податку, з питань справляння акцизного збору, про оподаткування прибутку підприємств щодо розширення податкової бази та змін до Митного кодексу. А також розглянути проект Держбюджету на 2003 рік у другому читанні, щоб наступного тижня прийняти бюджет у цілому. Прем’єр також звернувся до парламенту з проханням схвалити поправки до закону про запобігання відмиванню «брудних» грошей, бо в разі неприйняття цих поправок з 20 грудня до України можуть бути застосовані штрафні санкції з боку міжнародної спільноти. Віктор Янукович заявив, що уряд також міг би взяти участь у переговорному процесі між фракціями. «Спільна співпраця і відповідальність перед державою і народом України буде тим підгрунтям, яке дасть змогу працювати і домовлятися», — сказав Прем’єр-міністр.
Володимир Литвин оголосив перерву до 12.30, а лідерів депутатських фракцій і груп знову скликав на погоджувальну нараду у своєму кабінеті.
Після перерви Голова ВР Володимир Литвин оголосив, що лідери депутатських фракцій і груп уже «виходять на проміжні домовленості», але для цього ще потрібен час. Тому перерву було продовжено до 16-ї години.
Після цього на прес-конференції в кулуарах парламенту опозиційна «четвірка» оголосила про підписання звернення до українського народу «Ти «за» чи «проти» України?», яке зачитав лідер СПУ Олександр Мороз. У цьому зверненні, зокрема, йдеться про те, що політика влади, яка була продемонстрована під час голосування 17 грудня в парламенті, «веде український народ до катастрофи» та до «ліквідації незалежної України як такої». «У цих умовах, коли реальна небезпека загрожує Україні та її народові, коли кожен день зволікання народжує катастрофічні нездоланні наслідки, ми, лідери демократичних опозиційних сил України, проголошуємо об’єднання наших зусиль у Верховній Раді на основі фракцій «Наша Україна», Комуністичної партії України, блоку Юлії Тимошенко та Соціалістичної партії України», — наголошується у зверненні. опозиційної «четвірки».
Лідер «Нашої України» Віктор Ющенко назвав 17 грудня днем, коли «було поховано український парламентаризм». Однак, ураховуючи те, що треба негайно приймати бюджетонаповнювальні закони, поправки до закону про запобігання відмиванню «брудних» грошей та держбюджет-2003 у другому читанні, В. Ющенко висловився за формування пакета політичних домовленостей та прийняття рішення стосовно розблокування роботи ВР.
Однак лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що жодними компромісами змінити правила гри владної команди не вдасться. За її словами, цьому можна протиставити лише чітку політичну коаліцію чотирьох опозиційних політичних сил. Опозиція, сказала Ю. Тимошенко, розблокує роботу парламенту і братиме участь у голосуваннях лише після того, як буде проголосовано постанову про анулювання всіх рішень від 17 грудня. Лідер БЮТу повідомила, що на нараді в Голови Верховної Ради Володимира Литвина майже всі «більшовицькі» фракції заявили про свою готовність до компромісу. Лише лідер СДПУ (о) Леонід Кравчук запропонував усі питання вирішувати так, як 17 грудня, — голосуванням іменними бюлетенями.
Лідер комуністів Петро Симоненко вважає, що спочатку слід пред’явити Верховній Раді протоколи та іменні бюлетені й лише тоді продовжити діалог. А якщо бюлетені вкрали, як стверджував голова лічильної комісії Володимир Заєць, то Генеральна прокуратура мусить порушити кримінальну справу.
Тривають переговори лідерів депутатських фракцій. Однак чим вони завершаться, спрогнозувати не наважується ніхто.
На запитання, чи може призвести конфлікт у парламенті до громадянської війни, лідери «четвірки» відповіли: ні. Але якщо не вдасться досягти компромісу, вони готові до застосування позапарламентських методів.