Одним з найстаріших, чи краще сказати, найстарших, українських концертних колективів є квартет баяністів імені Миколи Різоля Національної філармонії України (Київ). Виник ансамбль у далекому 1939 році за ініціативи великого ентузіаста баянного мистецтва Миколи Різоля. Окрім себе до складу квартету він залучив сестер Раїсу і Марію Білецьких та Івана Журомського. Та невдовзі творчий процес підбору репертуару, репетицій, перших виступів зупинила Велика Вітчизняна війна. М. Різоль та І. Журомський виступають у складі фронтових концертних бригад. Лише у 1946 році Микола Іванович розпочав відновлювати життя і творчу діяльність ансамблю.

Цікавим і вражаючим є те, що перший склад квартету вів активну концерту діяльність протягом 50 років поспіль і тим самим встановив своєрідний мистецький рекорд творчого довголіття. За ці роки квартет дав тисячі концертів у різних куточках колишнього Союзу РСР і всюди з великим успіхом демонстрував чудове українське музичне мистецтво.

Слухачі, музичні критики і композитори захоплено вітали самобутню виконавську майстерність колективу і сходилися на тому, що він є унікальним мистецьким явищем, має високу художню силу. До речі, перші баяни квартету нині зберігаються у Музеї театрального мистецтва.

Згодом померлого І. Журомського замінив А. Тихончук. А у 1992 році квартет очолив учень М. Різоля вже добре відомий тоді надзвичайно талановитий баяніст-віртуоз Сергій Грінченко. З ним у колективі декілька років грали згаданий Анатолій Тихончук, В’ячеслав Самофалов і Володимир Одінцов.

Нове життя квартету розпочалося у 1999 році, коли до його складу увійшли молоді музиканти — Олег Шиян, Роман Молоченко, а з 2002-го — Ігор Саєнко. Нині всі вони мають звання заслужених артистів України.

Поруч з відомими концертними баянами слухачі мають змогу почути й побачити спеціально виготовлені для квартету баян-баритон і баян-контрабас, а також рідкісні за своїм тембром баяни — гобой і кларнет. Ці інструменти дають змогу виконувати складні класичні та сучасні музичні твори, народні й естрадні п’єси.

Квартет — лауреат і дипломант кількох міжнародних конкурсів. Після перемоги у 1999 році на міжнародному конкурсі колектив багато гастролює в Україні та країнах Європи, записав і випустив два компакт-диски. Фахівці одностайно відзначають високий професійний рівень, яскраве творче обличчя, витончену ансамблеву гру, артистизм музикантів квартету.

Днями, з нагоди 75-річчя створення унікального інструментального ансамблю — квартету баяністів, у Колонній залі Національної філармонії відбувся святковий вечір-концерт. Теплими словами згадували засновника і фундатора цього музичного колективу, патріарха баянного мистецтва, народного артиста України, професора Миколу Івановича Різоля. Ведуча концерту — заслужена артистка України Світлана Корецька — зачитала кілька фрагментів з його книги «Нариси про роботу в ансамблі баяністів». Ювілярів і присутню Раїсу Білецьку вшановували генеральний директор філармонії, народний артист України Дмитро Остапенко, котрий зачитав вітання міністра культури Євгена Нищука, професор, завідувач кафедри Інституту мистецтв Анатолій Семешко та інші. Добрі слова вдячності звучали на адресу керівника квартету, народного артиста України Сергія Грінченка, який, свого часу очоливши такий колектив, взяв велику відповідальність на себе і з честю ось уже багато років виконує свою місію.

Відзначалося, що нинішній склад квартету гідно продовжує і успішно розвиває найкращі традиції української виконавської школи, закладені уславленим квартетом під орудою Миколи Різоля, збагачує виконавську майстерність, включаючи до репертуару дедалі більше творів композиторів різних епох і стилів.

Своїми виступами ювілярів вітали дует баяністів у складі заслужених артистів України Богдана і Руслана Пірогів, інструментальний ансамбль із Харкова «Три плюс два», заслужена артистка України Ольга Чубарева. Присутні мали ще одну можливість послухати чудову гру квартету і особливо неперевершений «Чардаш» Миколи Різоля, яким вони завершили концерт.

На знімку: квартет баяністів.

Фото Анатоля СЕЛЕНТІЯ.