В учительській можна було почути, як дзижчить остання осіння муха, що забилася в шпарину. Мертва тиша залягла після директорового повідомлення: «Завтра школа пише зріз».
Зріз — то різновид контрольної роботи з усіх предметів. А далі командним тоном — розпорядження: «Дев’ятому класу завтра до школи не приходити».
Дев’ятий — найслабший у школі клас, де ніхто не може відповісти на найпростіші питання, отож, зрозуміло, що зріз тут колективно не пишуть.
Вочевидь, директор уже придумав поважну причину відсутності цілого класу — планова санація зубів чи військкоматівська комісія. Міськвно, напевне, не перевірятиме. Їм і самим невигідно виставляти рівень знань у підпорядкованій школі нижче від затребуваного. Про те, що за партами дедалі більше учнів, котрі не здатні сприймати навчальний матеріал, що молодь дебілізована нашим телебаченням, бульварними виданнями, сіячі розумного й вічного воліють мовчати. Інакше...
І класна керівничка кинулася оперативно виконувати розпорядження... Ситуацію розповів знайомий учитель. Та чи не типова вона?