Прем’єра вокально-інструментального твору Дж. Россіні «Stabat mater» відбулася в неділю в Донецькому академічному театрі опери та балету. Без перебільшення, «Stabat mater» можна назвати загальноукраїнською прем’єрою, адже досі цей твір не виконувався в жодному театрі країни. Знаменитий гімн Богородиці Марії написано латиною. Євангельський образ матері, яка страждає за сина, став сюжетом для багатьох композиторів.
Виконання меси, написаної в пам’ять про Ісуса Христа, донецька опера присвятила всім мирним жертвам сучаного світу: загиблим шахтарям, жертвам теракту в Москві, землетрусу на півдні Італії та іншим. Головний хормейстер театру Людмила Стрельцова каже, що до «Stabat mater» звернулася ще рік тому. А прискорив прем’єру приїзд до Донецька італійського диригента Франческо Ледди, з яким театр уклав контракт до кінця сезону. Те, що твір Россіні виконується не досить часто, пояснюється складністю партій. Однак молоді солісти донецької опери Олена Китаєва (сопрано), Анна Максудова (друге сопрано), Юрій Алексейчук (бас) та запрошений із Одеси Руслан Зіневич (тенор) були на висоті.
«Stabat mater» не назвеш легким для сприйняття твором. Однак колектив театру звертався і звертатиметься до кращих зразків духовної музики. «Не треба думати, як адаптувати їх для масової публіки, — вважає начальник управління культури обласної держадміністрації Валерій Стасевич. — Треба ставити краще, що є у світовій культурі».
Донецьк.