Ранкове і денне засідання

28 листопада
Парламент не підтримав подання Президента України Леоніда Кучми про звільнення з посади Голови Національного банку України Володимира Стельмаха — за це проголосували лише 214 народних депутатів. Не голосували фракціії «Наша Україна», КПУ, СПУ і БЮТ. На початку пленарного засідання депутати з опозиційних фракцій намагалися з’ясувати, писав В.Стельмах заяву про звільнення за власним бажанням чи ні. Вийшовши на парламентську трибуну, нинішній глава НБУ зізнався, що жодних заяв особисто він не писав, але мав розмову з главою держави, на якій і було вирішено: зміна керівництва Нацбанку необхідна з політичної доцільності — для «консолідації» гілок влади. «Я не можу бути каталізатором непорозуміння», — сказав В. Стельмах. Це рішення було викликано не претензіями до персоналій чи діяльності НБУ загалом, а домовленостями між парламентською більшістю, урядом та Президентом щодо утворення коаліційного уряду. Посаду Голови НБУ включено до переліку посад, які розподіляються за квотами між депутатськими фракціями і групами, що входять до більшості. Як відомо, на цю посаду претендує лідер партії «Трудова Україна» Сергій Тігіпко.
Тепер ситуація з главою НБУ стала ще заплутанішою. «У керівництві НБУ виникла кризова ситуація. Я не знаю, як у такій ситуації буде працювати Володимир Стельмах», — так прокоментував підсумки цього голосування лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук. Він наголосив: якщо більшість формує уряд, то вона має брати на себе відповідальність і за непопулярні рішення. Лідер фракції «Народовладдя» Богдан Губський назвав негативний результат у голосуванні за голову НБУ «невиконанням політичних домовленостей». А на думку лідера фракції «Наша Україна» Віктора Ющенка, включення посади голови НБУ до посад, які розподіляються між більшістю, є «фінансовою кольчугою».
Зате в дуже швидкому темпі парламент прийняв у цілому закони про встановлення прожиткового мінімуму на 2003 рік у розмірі 342 гривні та мінімальної зарплати — 237 гривень. Однак голосування за проект держбюджету-2003 у третьому читанні уряд попросив перенести на 12 грудня. Адже змінено розмір мінімальної зарплати, ще потрібно вирішити проблеми розширення бази оподаткування, підтримки депресивних територій, збільшення зарплати бюджетникам та багато інших питань. Депутати погодилися з пропозиціями нового прем’єра, який, до речі, брав участь у засіданні парламенту, і перенесли розгляд бюджету.
Ще один крок уперед, який вдалося зробити парламентаріям у день голосування, — це схвалення в цілому закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) надходжень, одержаних злочинним шляхом. Прийняття цього закону вимагала від нас світова спільнота, і тепер Україні вже не зможуть закинути, що вона не хоче розвиватися демократичним шляхом і боротися із «брудними грошима».
У цілому також прийнято закони про дипломатичні ранги, про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з ратифікацією Україною Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості у прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань довкілля. У другому читанні парламент схвалив закони про національний заклад (установу) України, який регламентує діяльність та встановлює загальні правила щодо різних видів національних установ; про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку в Чернігівській області, що передбачає встановлення податкових та митних пільг для суб’єктів підприємницької діяльності, які зареєстровані й реалізують інвестиційні проекти на цих територіях; про спеціальний режим інвестиційної діяльності міста Шостки Сумської області.
Депутати схвалили постанови про проведення парламентських слухань 15 січня 2003 року про хід реформування та заходи з поліпшення ситуації на селі, 12 лютого 2003 року — про вшанування пам’яті жертв голодомору та про проведення 13 грудня закритого засідання ВР, на якому буде розглянуто виконання правоохоронними органами закону про статус народного депутата України. Утворено також тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для розслідування діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у 2000—2002 роках.
Уже вдруге з початку роботи парламенту четвертого скликання народні обранці намагалися схвалити концепцію нового виборчого закону, однак знову не пройшов жоден варіант: ані суто пропорційна система (законопроект Ю. Ключковського та ін.), ані мажоритарно-пропорційна (проект С. Гавриша та ін.) Найбільше голосів — 210 — набрав проект закону про вибори на суто пропорційній основі.
У цілому схвалено закон, на який давно очікували вітчизняні книговидавці: про державну підтримку книговидавничої справи. Він, зокрема, звільняє від сплати податку на додану вартість та ввізного мита операції з ввезення на митну територію України деяких товарів, що не виробляють в Україні, але використовують у видавничій діяльності. Від ПДВ також звільняються операції з виконання робіт та надання послуг у видавничій діяльності та книгорозповсюдження, крім послуг реклами, розміщення матеріалів рекламного і еротичного характеру. Всі ці податкові пільги діятимуть до 1 січня 2008 року.
Верховна Рада також внесла зміни до закону про держбюджет на 2002 рік, яким зменшено на 75 млн. грн. видатки за спеціальним фондом, а також збільшено розмір державного внутрішнього боргу на 2,8 млрд. грн.
Під час перерви координаційна рада парламентської більшості вирішила провести повторне голосування за голову Нацбанку України на наступному пленарному засіданні 12 грудня. Цього дня «більшовики» планують перерозподілити і парламентські комітети.