Ранкове й денне засідання 27 листопада
2,4 млрд. гривень уряд запропонував запозичити на внутрішньому ринку через цінні папери. Державний секретар Міністерства фінансів Анатолій Максюта у доповіді про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет 2002 року» навів аргументи про потребу такого кроку. Насамперед тому, підкреслив доповідач, що доходну частину бюджету в цьому році не буде виконано. Держава недоотримає майже 3 млрд. грн. із запланованих 5,4 млрд. надходжень від приватизації. Як відомо, ці кошти законодавці передбачали спрямувати на фінансування дефіциту Державного бюджету. Власне, саме тому постали проблеми з фінансуванням соціальних програм. Особливо з надання трансфертів регіонам.
Однак Комітет Верховної Ради з питань бюджету, думку якого оприлюднив народний депутат Валерій Асадчев («Наша Україна»), категорично заперечує проти запропонованих змін. Члени комітету вважають, що уряд хоче створити ще одну фінансову «піраміду», яка може зруйнуватися будь-якої миті. Тим більше що в наступному році треба буде сплачувати не тільки проценти, а й повернути всю суму запозичень.
Валерій Асадчев звернув увагу народних обранців на те, що в першому півріччі уряд з надходжень до бюджету виділив 1,7 млрд. грн. для повернення зовнішнього боргу. Урядовці мотивували цей крок утворенням профіциту Державного бюджету.
Оскільки уряд пропонує водночас збільшити граничну межу внутрішнього боргу до суми понад 15 млрд. грн., то профільний комітет вважає, що запозичення краще робити на зовнішньому фінансовому ринку.
Революційні зміни запропонували автори проекту Кримінально-виконавчого кодексу. Як зауважив один з них, народний депутат України Юрій Кармазін, це сприятиме зменшенню криміналізації суспільства, а також гуманізації усієї системи відбуття покарання. Окрім того, істотно поліпшаться умови перебування ув’язнених.
Гостра дискусія точилася довкола нової редакції закону про вибори народних депутатів. На розгляд сесійного залу було подано два законопроекти.
Народний депутат Степан Гавриш запропонував поєднати пропорційну систему виборів з мажоритарною. (Докладніше про цей законопроект — у матеріалі «Вибори — справа тонка».)
А ось народний депутат Юрій Ключковський вважає, що має бути загальнодержавний округ, і партії повинні боротися за голоси виборців у ньому.
Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко наголосив, що 15 членів комітету підтримали законопроект Юрія Ключковського. Проте було прийнято рішення запропонувати на розгляд сесії обидва законопроекти.
Окрім того, народні обранці розглянули зміни до Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» та деякі інші законопроекти.