У  шахтарському Нововолинську відкриється центр, в якому безробітних готуватимуть до заснування власної справи. Це стало можливо завдяки Інституту європейської інтеграції, що в Луцьку, який упродовж багатьох років сприяє розвиткові бізнесу та створенню інфраструктури ринкового середовища у краї. А тепер він виграв грант на реалізацію трирічної програми Американської асоціації сільських телефонних кооперативів NTCA «Створення мережі бізнес-інтернет-центрів у містах України».

За словами директора інституту Василя Дутка, нинішнього року такі бізнес-центри буде відкрито лише в Нововолинську та Миргороді на Полтавщині. Вартість проекту сягає понад 80 тисяч доларів США, причому майже півсотні тисяч профінансують за рахунок міжнародної тендерної допомоги. Американська сторона забезпечить інтернет-центр комп’ютерами, оргтехнікою та іншим сучасним обладнанням. Протягом року вона частково сплачуватиме послуги провайдерів і зарплату персоналу, платитиме комунальні послуги, щоб новостворене підприємство міцно стало на ноги й було самоокупне. А волинські співзасновники — Інститут європейської інтеграції та його дочірнє підприємство «Бізнес-інтернет-центр (Луцьк)» — передадуть нововолинцям інформаційну базу та власну методологію тренінгів. До проекту долучилася й міська влада, яка всіляко підтримує починання, зокрема виділила просторе приміщення. Натомість фахівці надаватимуть владі консалтингові послуги та інформаційно-технічну підтримку.

Нововолинськ — територія пріоритетного розвитку, приваблива для іноземних і вітчизняних інвесторів. Тому інтернет-центр основну увагу акцентуватиме на розробці інвестиційних проектів і бізнес-планів.

Водночас бізнес-центр розробив низку тренінгових програм для перенавчання безробітних городян. Адже через закриття більшості тутешніх вугільних підприємств у Нововолинську сидять без діла майже дві тисячі його мешканців. Підприємство уклало угоди з обласним і міським центрами зайнятості про навчання незайнятого населення. Зокрема, розроблено спеціальні тренінгові програми «Створи робоче місце сам», «Як заснувати власну справу». Також бізнес-центр навчатиме і початківців-підприємців інтернет-технологіям, маркетинговим стратегіям, організовуватиме тренінги для менеджерів, бухгалтерів і рекламних агентів. Спеціалісти центру надаватимуть консультації із заснування нових підприємств, відкриття рахунків, організації обліку і звітності, ліцензування певних видів діяльності, правил торгівлі на ринках, пошуку бізнес-партнерів і ринку товарів і послуг, цінового аналізу й моніторингу. До слова, в місті буде створено перший в області клуб бухгалтерів, який захищатиме права обліковців і вдосконалюватиме їхній хист.

Центр планує поступово залучати до інформаційних технологій учнів та студентів, мешканців навколишніх сіл. Його відкриття може стати поштовхом до залучення інвестицій в економіку краю. Адже розвиток пріоритетної території неможливий без солідної інформаційної підтримки, яку і сподіваються створити фахівці Нововолинського інтернет-бізнес-центру.