Футбол. Позавчора зіграно відбіркові матчі Євро-2004. Група 1. Кіпр — Мальта. 2:1. Група 4. Сан-Марино — Латвія. 0:1. Група 9. Азербайджан — Уельс. 0:2.
У багатьох країнах також відбулися товариські зустрічі національних збірних. Корея — Бразилія. 2:3. Японія — Аргентина. 0:2. Румунія — Хорватія. 0:1. Естонія —Ісландія. 2:0. Угорщина — Молдова. 1:1. Македонія —Ізраїль. 2:3. Данія — Польща. 2:0. Німеччина —Нідерланди. 1:3. Чехія — Швеція. 3:3. Австрія — Норвегія. 0:1. Франція — Сербія і Чорногорія. 3:0. Італія — Туреччина. 1:1. Португалія — Шотландія. 2:0.
Нас найбільше цікавили поєдинки з участю суперників збірної України у відбірковій групі чемпіонату Європи. Греки зіграли внічию (0:0) з ірландцями, а іспанці також удома мінімально виграли в болгар — 1:0 (відзначився Хосе Марі, 10).
А наша команда зустрічалася в гостях зі словаками.
Словаччина—Україна. 1:1. Голи: Карган, 61, з пенальті, Мелащенко, 84.
Словаччина: Бучек, Петраш, Карган (Мінтал, 69), Глинка, Дзурік, Климпл, Пінте (Годур, 46), Михайлик (Кісел, 86), Лейтнер (Чижовський, 63), Бенчик (Фабуш, 75), Рейтер (Кожлей, 46).
Україна: Шутков (Рева, 46), Радченко (Несмачний, 46), Федоров, Тимощук (Лисицький, 77), Кормильцев (Старостяк, 46), Дмитрулін, Шевченко, Гусін (Левченко, 46), Зубов, Воронін (Калиниченко, 70), Воробей (Мелащенко, 62).
Арбітр — Збігнєв Марчу (Польща).
20 листопада. Трнава. Стадіон ФК «Спартак». 8 градусів. 2 859 глядачів.
Либонь, чиновники словацького посольства в Україні пожалкували, що в день вильоту українських футболістів усе-таки видали візу Андрієві Шевченку. Адже наш лідер доклав чимало зусиль, щоб урятувати матч. Утім, про все по черзі.
Початок зустрічі був за нашими гравцями. Вони більше тримали м’яча, краще діяли на випередження. Однак кілька моментів змарнував Воробей. На 28-й хвилині Шевченко проскочив у карний майданчик суперника. Але пробив неточно.
Потім настирні господарі перехопили ініціативу й епізодами пресингували. Тричі, на 38-й, 42-й і 44-й хвилинах, відповідно Рейтер, Карган і Глинка нас просто пожаліли.
І після перерви гра була обопільно гострою. Але першими відзначилися господарі. Несмачний зачепив Кожлея, і арбітр призначив сумнівний пенальті, бо словак на метра півтора перебував у положенні «поза грою». Корган, виконуючи «вирок», влучив у штангу. А від неї м’яч ускочив у ворота. Такі м’ячі не беруть.
Наші, до їх честі, не занепали духом. Двічі підряд близький до успіху був Шевченко. Зрештою, під завісу матчу він відіграв велику роль в успішному завершенні «спецоперації» з порятунку нашої команди. Метрів з тридцяти Андрій пробив штрафного. І так сильно, що воротар не втримав м’яча, а Мелащенко холоднокровно ударом «щічкою» довів справу до логічного кінця — 1:1.
Леонід Буряк сказав, що цей матч дав велику користь нашій збірній. Ми зіграли проти сильного суперника і виявили бійцівські якості.
Наставник господарів Ладислав Юркемік дав високу оцінку українській команді. Але поскаржився, що цього разу були відсутні п’ятеро сильних виконавців.
А от Буряк навіть не згадав про відсутність Лужного, Реброва, Ващука, Головка, Єзерського, Серебренникова, Парфенова, Кардаша, Скрипника тощо. Адже то — лише наші проблеми.
У літаку, коли поверталися додому, побалакав з двома учасниками матчу. Спершу запитав Андрія Вороніна — нападника німецького «Майнца»: як йому гралося з Шевченком?
— Це великий майстер. Навіть перебувати з ним в одній команді почесно і приємно. А ще Андрій, попри велику популярність, залишається скромним і товариським. На дуже в’язкому, мокрому від тривалих дощів полі трнавського стадіону, на жаль, не все виходило. Особливо — точні передачі.
— Чи вірили, коли вас замінили, що, зрештою, нам пощастить відігратися?
— Знаєте, вірив. Як кажуть, надія помирає останньою. І дуже радів, коли Шевченко з Мелащенком виконали результативну комбінацію.
— Чи прояснилося щось із вашою подальшою долею в Німеччині?
— Маю кілька пропозицій з елітних клубів бундесліги та Італії. Але поки що рішення не прийняв. Треба все гарненько зважити. Гадаю, під час зимової перерви, можливо, і стануться зміни в моїй кар’єрі...
А потім вдалося поспілкуватися з Андрієм Шевченком. Він одразу попросив не згадувати про «Мілан».
— Дуже радий, що я знову у збірній. Справді, дуже скучив за колективом, за грою. До речі, це був мій перший виступ у команді, керованій Леонідом Йосиповичем Буряком. Сподіваюся, що не останній. Я попросив тренера, щоб мені дозволили провести весь ігровий час. Відзначитися голом, на жаль, не вдалося. Хоч і мав кілька нагод. Але і мій скромний внесок у забитий м’яч є. А загалом ми припустилися чимало помилок і не скористалися кількома слушними моментами. Але поле було — справжній город. Суперник значно впевненіше почувався на звичному газоні.
Вірю в силу й удачу нашого колективу. Гадаю, що до березня травмовані гравці, а їх ціла команда, одужають і наберуть потрібної форми. І нам буде значно легше боротися за вихід до фінальної частини Євро-2004...
Того самого дня у Братиславі, на стадіоні ФК «Артмедіа Петржалка», зійшлися молодіжні (U-21) збірні Словаччини та України. Впродовж зустрічі гості мали певну перевагу. Але діяли більше індивідуально. Командної гри належного рівня ми так і не побачили. Українські футболісти чудово почувалися в середині поля. А коли наближалися до воріт суперника, не знали, що робити. Втім, Бєлік, Оберемко, Клименко, Гай ще в першому таймі могли вирішити долю матчу. Однак їм забракло майстерності і везіння.
А ось господарі одним шансом скористалися. На 43-й хвилині десь за метр від карного майданчика, майже прямо проти воріт, словак Петер Кішка блискуче пробив штрафний — 1:0. Матч так і закінчився.
Збірна України виступала в такому складі: Бажан (Куслій, 46), Іванський (Шевелюхін, 46), Смалько, Комарницький, Оберемко, Гай (Валєєв, 59), Клименко, Бєлік (Левига, 74), Ротань, Гусєв.
Звичайно, тренер Павло Яковенко та його асистент Геннадій Литовченко, дебютанти в цьому колективі, були вкрай засмучені. Справді, роботи в них — непочатий край. І найбільшою проблемою є те, що мало хто з гравців цієї збірної (з вищої ліги) має стабільні місця в основних складах своїх клубів.
 
Братислава—Трнава—Київ.
Дякуємо ФФУ за допомогу в організації цього репортажу.
***
Баскетбол. Національні збірні України успішно зіграли чергові відбіркові матчі чемпіонату Європи. Жінки вдома взяли гору над командою Туреччини — 68:54, а чоловіки переграли в гостях збірну Швейцарії — 93:69.