Незважаючи на порівняно теплу погоду, засоби масової інформації зарясніли повідомленнями про новий небезпечний вірус грипу «Гонконг», який, мовляв, насувається на нашу країну і покладе на лікарняні ліжка чимало українців.

— Справді, — підтвердила цю інформацію провідний науковий співробітник Українського центру грипу Алла Мироненко, — вірус «В», так званий «Гонконг», новий для нашої країни, тому імунітету в населення до нього немає. Через цей вірус досить поширене захворювання ускладнюється пневмонією, отитами і менінгітом. Два інші, «звичні» для українців віруси «А», також можуть приєднатися, але основними збудниками не будуть.

— Алло Петрівно, є інформація про те, що в Росії уже лютує мало не епідемія грипу, затим захворіємо і ми...

— Те, що з Росії грип до нас зазвичай і приходить, — не новина. Таку тенденцію спостерігаємо протягом багатьох років. Але офіційні відомості з Російського федерального центру грипу засвідчують, що епідемії там поки що немає. Є перевищення порога захворюваності серед дітей раннього віку в північних районах, пов’язаної з різким похолоданням.

— Які прогнози щодо розповсюдження хвороби в нашій країні?

— Епідемії бувають у нас щороку. Іноді дуже інтенсивні, іноді — середньої інтенсивності. 2002-го активність грипу була незвично низька. З точки зору циклічності епідемічного процесу нинішнього сезону ми очікуємо «сплеску» рівня захворюваності. Передбачаємо, це станеться вже у другій половині січня.

— Куди звертатися, чим прищеплювати і скільки це коштує?

— Осінь — саме час захищатися і робити щеплення. Це ефективно. Бо Всесвітня організація охорони здоров’я щороку дає рекомендації виробникам вакцин, які віруси мають входити до їх складу для майбутнього епідемічного сезону. Ці дані одержують у результаті ретельної великої роботи з аналізу збудників грипу, що їх узагалі вирізняють у світі. Роблять це для того, щоб «устигнути» за мінливістю вірусу, яка, на жаль, існує в природі.

Проблеми грипу я досліджую більш як двадцять років і можу з упевненістю сказати, що сучасні вакцини значно відрізняються від тих, якими прищеплювали ще десяток років тому. Тоді не змінювали штами щороку і не встигали за мінливістю в природі. Тому вакцини були ефективні раз на п’ять років.

На Заході люди давно повірили в силу вакцинації. Німецькі студенти, приміром, усі прищеплені. В Італії, Іспанії 70 відсотків групи ризику (хронічні хворі, люди похилого віку) прищеплено. В цих країнах тривалість життя більша. Експерти вважають, завдяки тому, що групу ризику прищеплюють.

У нас ситуація розвивається інакше: людина з хворим серцем захворіла на грип, у неї декомпенсація, вона померла за три тижні. Діагноз ставлять — серцево-судинна недостатність або ішемічна хвороба. Ніхто не звертає уваги на те, що все це через грип. Якби не занедужав — не помер би.

Отже, робити щеплення необхідно насамперед людям, захворювання для яких небезпечне через непередбачуваність його наслідків: з хронічними недугами, людям старшого віку. Рекомендовано прищеплювати школярів, бо епідемія починається зазвичай з них: перебуваючи в тісній класній кімнаті, вони дуже швидко заражають одне одного.

Усі три дозволені в Україні вакцини можуть захистити від «Гонконгу». Склад вірусів у них однаковий. Це А/Панама, А/Нова Каледонія і В/Гонконг.

З них лише «Інфлувак» — субодинична, яка містить лише поверхневі антигени вірусу грипу, що робить її безпечнішою. Вона, до речі, доступніша за ціною. Вакцинуватися, приміром, цим препаратом у прищеплювальному кабінеті з послугами лікаря коштує 40—45 гривень.

У Києві відкрито чимало пунктів щеплень. Майже при кожній районній поліклініці. За довідковим телефоном 0-83 можна одержати інформацію, де найближчий до домівки пункт.

— А в інших регіонах?

— Такі прищеплювальні пункти є майже в усіх обласних центрах. У райцентрах це залежить від того, чи закуплено вакцину. В селах таких пунктів поки що немає. Тамтешнім мешканцям треба їхати до районного або обласного центру.

До речі, Міністерство охорони здоров’я щороку, і цього також, надсилає листи главам облдержадміністрацій з проханням надати кошти на закупівлю вакцини для щеплень незахищених прошарків населення. Насамперед для дитбудинків, будинків престарілих. Керівники кожної області, з інформації санепідемслужби, Товариства Червоного Хреста, знають приблизно, скільки вакцини їм треба придбати для таких категорій. Певну кількість купують і райони. Для тих хронічно хворих, які перебувають на обліку, скажімо, з діабетом, тяжкою серцево-судинною патологією. Адже грип може спричинити в них загострення хронічної недуги. Решта платить сама.

— Чи є статистика, скільки українців можуть дозволити собі щеплення?

— Рік у рік цей показник зростає. 1998 року, коли тільки розпочиналася кампанія щеплень трьома західними зареєстрованими вакцинами, захистилися від грипу 150 тисяч осіб. Наступного сезону — 250 тисяч. Потім — 450 тисяч. А торік — майже півмільйона. Закупівлю більшої частини вакцин профінансували підприємства. Менше придбано за гроші населення. І геть незначна кількість — безоплатних, за рахунок бюджету. Цікаво, що коли все тільки починалося, першими вакцинували своїх працівників банки та посольства.

— Якщо в людини місячний доход 100 гривень, погодьтеся, вона не піде робити щеплення за 45 гривень. Що ви порадите цим людям, чим захищатися?

— Усі аптечні засоби, звісно, дорогі. І цілковитої гарантії захисту вони не дають, бо не сприяють виробленню антитіл саме до тих вірусів, які спричиняють епідемію. Можна пити ехінацею, зміцнюючи загальні захисні сили організму. Можна холодною водою обливатися. Але впевненості, що це захистить від грипу, немає — на нього хворіють і спортсмени, які треновані, здорові, добре харчуються.

Що можна порадити з дієвого, але недорогого? В Україні виготовляють протигрипозний «Імуноглобулін». Це вже готові антитіла проти вірусу. Їх не можна використовувати як вакцину заздалегідь, бо через місяць вони виводяться з організму. Всі мусять знати: у перші два дні після появи ознак захворювання слід зробити ін’єкцію «Імуноглобуліну», щоб грип проходив швидко і без ускладнень. Це недорого. Вартість трьох ампул трохи перевищує чотири гривні. Медики мають розповідати пацієнтам про цей препарат. На жаль, більшість наших лікарів багато чого не знає.

Слід, однак, пам’ятати: гроші, витрачені на вакцинацію, поняття відносне. Збитки, що їх зазнають від лікування в разі хвороби, незрівнянно більші: доведеться купувати антибіотики, якісь симптоматичні препарати. А не доведи Боже, серйозні ускладнення... Тож якщо є фінансова можливість, варто зробити щеплення.

— На який період щеплення убезпечує від інфекції?

— Гарантований імунітет — півроку. В принципі, він тримається й довше. Влітку в нас зазвичай епідемії немає. Вірус іде робити свою чорну справу в країни Південної півкулі. Тоді нам імунітет проти грипу начебто не потрібний. Наступного року зберігається залишковий імунітет. Але проблема в тім, що вірус уже змінився, і організм потребує захисту проти оновленої інфекції.

— Кому протипоказано вакцинацію?

— Протипоказання єдине — алергія до курячого білка. Хто їсть яйця і в нього немає висипу, може прищеплюватися.

— З якого віку слід вакцинувати дітей і чи можна робити щеплення вагітним жінкам?

— Вагітним можна робити щеплення «Інфлуваком». Цей препарат не має протипоказань для дітей, починаючи з шестимісячного віку. Але, оскільки в малюків до року напружений календар щеплень (в цей час їх треба вакцинувати проти дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту), важко вклинитися з вакцинацією проти грипу. Хоча в інструкції зазначено, що її можна робити з будь-яким іншим щепленням, педіатри зазвичай на це не йдуть. Вони радять прищеплювати оточення, тобто батьків, бабусь та дідусів, які спілкуються з дитиною, щоб її не заразили. А дитині робити щеплення вже після року, коли спаде навантаження зі щепленнями за віком.

— Знаю, є телефон, за яким кожний бажаючий може звертатися з приводу вакцинації.

— Є безплатна «гаряча» лінія з вакцинації: 

8-800-500-20-40.