Ранкове засідання 19 листопада
Цифри, які називали доповідачі — автори законопроектів, спрямованих на підтримку вітчизняного книговидання, шокували депутатський корпус. Зокрема, голова Держкомінформу Іван Чиж наголосив, що в Україні на одну людину випускається менше (!) однієї книги. Водночас у Росії — 3,5, у Білорусі —5, а в Польщі — 7 книжок. Тоді як у розвинених країнах —від 12 до 17. Відповідно, українська книга має і значно менші — у кілька разів — тиражі.
Відтак книжкові полиці і розкладки заполонили видання з сусідніх країн. За словами автора ще одного законопроекту Павла Мовчана (фракція «Наша Україна»), російські книговидавці вивозять з нашої держави понад 250 млн. доларів щорічно.
Власне, тому і пропонують автори законопроектів з 1 січня наступного року звільнити на п`ять років українську книгу від податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість. Пропонується також внести зміни і до законодавства про митний тариф. І у такий спосіб оздоровити вітчизняне книговидавництво.
Із співдоповіддю виступив автор ще одного законопроекту Олег Царьов, а також голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк. Вони також відповіли на запитання народних обранців.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин на ранковому засіданні повідомив про чергові зміни у складі депутатських груп і фракцій. Фракцію «Блоку Юлії Тимошенко» покинули народні депутати Олег Юхновський та Олексій Ременюк, а групу «Народовладдя» — Олег Беспалов.