Виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, що відбулося в Одесі, дехто пропонував визнати за всеукраїнську нараду виноградарів та виноробів. І справді, окрім народних депутатів, тут було чимало відповідальних працівників уряду, міністерств і відомств, представників науки, керівників підприємств з багатьох областей України.

Обговорювали одразу чотири законопроекти з правового забезпечення розвитку виноградарства і виноробства. Ситуацію в цих галузях доволі повно змалювали у своїх виступах Міністр аграрної політики України Сергій Рижук та голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький. 

Першим реальним кроком до відродження галузі став прийнятий 1999 року Закон України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», за яким на це почали спрямовувати 1-відсотковий збір від реалізації алкогольних напоїв та пива. Найголовніше — відновлено посадки молодих виноградників. Однак темпи ще занизькі, щоб найближчим часом компенсувати втрачене. Коштів згаданого збору на все не вистачить, до того ж вони нерідко витрачаються не за прямим призначенням. І трохи більш як через рік дія цього закону завершується.

Запропоновані законопроекти й покликані, за твердженням їх авторів — народних депутатів Василя Цушка, Володимира Фіалковського, Василя Калінчука, розв’язати назрілі проблеми. Однак шкода, що парламентарії не спромоглися спільно розробити один найоптимальніший документ. Подані законопроекти нерідко суперечать один одному. З цим не могли не погодитися й автори законопроектів. Тому комітет прийняв рішення підготувати замість чотирьох два законопроекти — про державну підтримку виноробної галузі та про вино. Для розробки кожного з них створено робочі групи, до яких, окрім народних депутатів, увійшли науковці й фахівці. Вже через місяць вони мають підготувати документи, які після розгляду в комітеті можна було б винести на пленарні засідання Верховної Ради.

Одеса.