321 тисяча мешканців Донецької області не отримують вчасно свою зарплату. На початок жовтня заборгованість у зарплаті в області становила майже 700 мільйонів гривень. І хоча кількість підприємств, які мають заборгованість перед працівниками порівнянно з початком року скорочено наполовину, темпи виплат не задовольняють ані мешканців регіону, ані владу. «Зарплатне» питання у четвер стало предметом розгляду на спільній колегії обласної ради та облдержадміністрації.
Обнадійливими тенденціями можна вважати скорочення боргів у машинобудуванні (на 27 відсотків з початку року) та сільському господарстві (на 77 відсотків). Водночас, повідомляє прес-служба обласної ради, надзвичайно складною залишається ситуація у вугільній галузі. Тут за падіння обсягів виробництва невиплачена робітникам сума зросла на 55,7 мільйона гривень — майже на 7 відсотків. У стані неплатоспроможності перебувають 80 відсотків шахт, із них кожна п’ята — у надкризовому стані.
З початку року заборгованість у зарплаті зросла на підприємствах чорної металургії (на 25 відсотків), кольорової металургії (на 15,5 відсотка), хімічної промисловості (на 13 відсотків) та легкої промисловості (на 16 відсотків). В області налічується 280 підприємств-банкрутів, на яких «висить» 280 мільйонів, не виплачених людям.
Спільна колегія запропонувала розірвати контракти із господарськими керівниками, які не вживають заходів для погашення заборгованості. Також вирішено співпрацювати із правоохоронними і контролюючими органами, щоб притягнути до адміністративної та кримінальної відповідальності горе-директорів. А центр законодавчих інінціатив при Донецькій обласній раді готуватиме пропозиції із удосконалення законодавства. Поправки стосуватимуться контролю роботодавців в частині оплати праці найманих робітників та зниження ставок оподаткування зарплати.