Наприкінці жовтня на головній міській площі — майдані Свободи відкрито Великий Слобожанський ярмарок «Харків-2002». Подія — неординарна, видовище — вражаюче.
Заявлено про надання Слобожанському ярмарку в майбутньому статусу національного і міжнародного. Ну а вперше на майдан зібралося майже 200 підприємств міста й області. Ціни просто-таки пестили покупців, адже на деякі товари вони цього дня впали мало не вдвоє. Добірну свинячу вирізку мені, приміром, пощастило придбати лише по десять гривень за кіло, живих, ситих карасів — по 2,5 гривні, а ціна на овочі була взагалі копійчана. За розмахом Слобожанський ярмарок, либонь, становитиме гідну конкуренцію Сорочинському.
На Слобожанщині ще наприкінці XVІІІ століття налічували понад двісті ярмарків. Та найбільше Харків уславився чотирма, що тривали, вважай, цілий рік: Хрещенський працював з 6 січня, після нього з 1 червня починався Троїцький, 15 серпня відкривався Успенський, а завершував рік Покровський ярмарок. Торги тривали 20, а той 30 днів. А у «міжсезоння» працювали невеличкі базари. Одне слово, жвава торгівля тривала без перепочинку. На ярмарки до Харкова приїздили інколи до 40 тисяч гостей з різних регіонів Російської імперії та з-за кордону.
Однак харківські ярмарки, що аж ніяк не поступалися за масштабами й популярністю Сорочинському, були несправедливо забуті. Щоправда, у повоєнні роки були спроби відродити старі добрі традиції, але...
Повернути Харкову славу ярмаркового міста — ось мета організаторів нинішнього Великого Слобожанського ярмарку, який триватиме до кінця жовтня.
Займає він усю територію майдану Свободи, до речі, найбільшого в Європі. Над схемою розташyвання торгових місць попрацювали навіть фахівці інституту «Харківпроeкт». У ярмарку, крім облаcного центру, беруть учаcть усі 28 районів Харківщини, що привезли не тільки свою продукцію, а й колективи творчої самодіяльності. На кожному кроці гарячі закуски і зігрівальні напої, ковбаси й солодощі, поросята й кури у живому та запеченому вигляді. Ну а коли в кишені не густо, то завжди можна досxочу наїстися густої козацької каші.