Витрати електроенергії в ці осінні дні такі, як у січні за сильного морозу, стверджує керівник «Житомиробленерго» Петро Старовойтов.
Різко похолодало, і люди ввімкнули обігрівальні прилади. Енергетики стурбовані. Йде великий перебір кіловатів, а робити передоплату для їх купівлі на енергоринку складно: компанія і так уже взяла для попередніх проплат значні кредити в банку. А винні комунальники, борг яких перед енергетиками за дев’ять місяців зріс із 23 до 35 мільйонів гривень. Особливо значний він у Житомирі.
Опалювальний сезон в обласному центрі формально почався ще 10 жовтня. Але з шести десятків котелень досі включено лише кожну четверту. До того ж забезпечують теплом вони тільки лікувальні заклади, половину дитсадків і окремі школи. Причина не тільки у великих боргах за газ. Опломбували житомирські котельні й електроенергетики. З керівниками інших міст області вони домовилися без особливих проблем: поточні платежі — вчасно, а борги — одразу після опалювального сезону. А у Житомирі енергетикам намалювали таку перспективу: з нинішніх 4,5 мільйона гривень боргу перед «Житомиробленерго» тепловики обласного центру доведуть його до кінця опалювального сезону до... 7 мільйонів. Проте, сплативши енергетикам 300 тисяч гривень — символічну частку боргу, тепловики нарешті одержали змогу готувати котельні до пуску.
Тим часом у Житомирі є чимало будинків, мешканці яких заборгували по 100—130 тисяч гривень за опалення. 40 відсотків житомирян «заощадили» на цьому. Тепер усе місто гріється біля електрокамінів ...