Шахта імені Сташкова холдингової компанії «Павлоградвугілля» з початку року видала на-гора мільйон тонн палива.
Це друге вугільне підприємство Західного Донбасу, яке достроково впоралося з річним завданням. Першою була шахта імені Героїв космосу. До мільйонного видобутку наближаються і «Ювілейна» та «Степова». Однак настрої гірників аж ніяк не оптимістичні. Уже сьогодні кілька шахт басейну не відправляють паливо боржникам. Насамперед — електрогенерувальним компаніям. А з 1 листопада галузеві профспілки планують акції протесту, набагато серйозніші за недавній триденний страйк, який також обмежувався лише невідвантаженням палива замовникам.
Головна вимога шахтарів басейну — погасити заборгованість із заробітної плати. Гірників також не влаштовують і діючі тарифи та посадові оклади. Працівники, які чи не щодня ризикують своїм життям — а цього року у вугільних копальнях України загинуло понад 200 осіб, —деінде мають заробітки менші за середньостатистичні у промисловості. До речі, генеральною та галузевою угодами передбачено нові тарифи, одначе їх не квапляться запроваджувати.
Енергетики, а разом з ними й інші споживачі, за кожну тонну вугілля платять на 25—30 гривень менше від собівартості. А держава з належних 5,2 мільярда гривень фінансової підтримки надала лише третину. А наступного року, найімовірніше, просто скоротить дотації до 2,2 мільярда.
Дніпропетровська область.