Ужгород

Ця страшна історія трапилася в селі Діброві Тячівського району наприкінці січня, а крапку над нею поставлено наприкінці вересня. Вироком апеляційного суду Закарпатської області 19-літнього Василя Йовдія засуджено до довічного ув`язнення. За вбивство матері й батька і за спробу вбивства ще однієї людини.
Мотив цього злочину, хоч як дивно, — кохання. Минулого літа Василь з батьком поїхав на заробітки у Мурманську область і там закохався в молодшу на два роки Ольгу. Хлопець вирішив одружитися. Проте Василеві батьки згоди на шлюб не давали, хоч той благав їх не раз і не два. Торік у грудні Василь потай від батьків придбав квиток, аби втекти з дому в Росію, але батько зняв його з поїзда і забрав паспорт. Мовляв, без нього не втече. Слова сина про те, що помре або він сам, або батько з матір’ю, сприйняті всерйоз не були.
А вже через місяць Василь, скориставшись тим, що залишився вдома тільки з матір’ю, накинув їй на шию зашморг і вже мертву заховав під ліжко. Через деякий час повернувся додому батько і, пообідавши, приліг відпочити. Але так і не прокинувся — син завдав йому три удари обухом сокири по голові. Витягши з батькового гаманця 250 доларів та 4 тисячі гривень, обмотав тіло целофаном і уклав поруч з материним. А коли до хати повернувся менший брат, сказав йому, що батьки поїхали до Львова. Наступного дня, випровадивши брата до школи, придбав клейкий скотч і обмотав ним тіла. Увечері переніс їх у гараж, закріпив на верхньому багажнику батькових «Жигулів» і, відвізши на одну із занедбаних будов, облив бензином та підпалив. Через день навідався знову туди. Побачивши, що тіла не згоріли дотла, привіз ще одну каністру бензину...
Думка про те, як перебратися до Ольги, не давала спокою. На початку лютого Василь на автомобільному ринку поблизу Ужгорода уподобав мікроавтобус. Власник просив за нього 8000 доларів. Давши 250 гривень завдатку, Василь вирішив заманити його додому. Під час розрахунку виждав момент, коли гість повернеться спиною, накинув йому на шию той самий зашморг, яким задушив маму. Жертва зуміла не тільки вирватися з рук ката, а й покликати на допомогу...
У процесі судового слідства Василь Йовдій свою вину визнав повністю. В останньому слові сказав, що жити він не може і не хоче, повідомляє наш власний кореспондент Іван ГУДЗОВАТИЙ.