Амбітну мету відродити шахові традиції, збільшити кількість зацікавлених у заняттях цим інтелектуальним видом спорту, зокрема, й молоді, поставили в Кіровограді.

Ще за радянських часів десятки, якщо не сотні тисяч мешканців області активно грали в шахи, беручи участь у найрізноманітніших турнірах. А такі імена, як Анатолій Карпов, Гаррі Каспаров, Нонна Гапріндашвілі, Володимир Крамник, Віктор Корчной буквально не сходили з уст мільйонів.

У Кіровограді ж, окрім змагань різного рівня, сотні майстрів і початківців та їх вболівальників збиралися щовихідних, на свята, а часто — і в будній день в парку Леніна (нині — Ковалівський), щоб отримати насолоду від улюбленої гри. Враховуючи численні звернення кіровоградців, до міської влади з ініціативою відновити шахово-шашковий клуб в парку Ковалівський звернувся один із тих, хто з дитинства захоплювався шахами та залишився вірним їм на все життя, — народний депутат України Станіслав Березкін.

«Я з дитинства захоплююся шахами, був активним учасником шахового клубу, який працював в парку Леніна. На той час це було місце активного відпочинку кіровоградців. Саме тому ми хочемо відродити шахові традиції, підняти престиж інтелектуальної гри серед молоді», — заявив Станіслав Березкін та висловив готовність відбудувати шахово-шашковий клуб за власні кошти.

Міська влада відгукнулася на ініціативу народного депутата та підготувала відповідний проект (на знімку).

 

Кіровоград.

Фото проекту — Першої електронної газети.

Майже в тему

Тим часом українські шахісти відмовилися зустрічатися на шахових турнірах з тими російськими шахістами, хто підтримав окупацію Криму. До таких потрапив, на жаль, навіть вищезгаданий Анатолій Карпов. А також — Сергій Карякін, Аліса Галлямова та інші, які відкрито підтримали захоплення Росією території Криму. З пропозицією оголосити їх персонами нон грата на шахових заходах в Україні виступила Львівська обласна шахова федерація. Разом із тим, видатні шахісти Гаррі Каспаров і Володимир Крамник увійшли до числа тих авторитетів, які висловили своє обурення загарбницькою політикою Москви.

«Ми підтримуємо позицію одеського гросмейстера Михайла Голубєва і організовані ним заходи «шахи на Майдані» і дуже вдячні Гаррі Каспарову за його підтримку України. Ми підтримуємо лист українських гросмейстерів «за суверенітет і територіальну цілісність України» і дуже здивовані, що його не підписав ряд гросмейстерів, які мають намір грати в командному чемпіонаті Росії на початку квітня», — сказано, зокрема, в заяві федерації шахів.