Оперативні підрозділи митниць Східного регіону (Харківська, Полтавська і Сумська області) тільки у вересні 2002 року запобігли 325 порушенням митних правил. Загальна вартість товарів, затриманих при незаконному переміщенні через митний кордон України, — близько 1 мільйона гривень. Вилучається і валюта, що переміщується з порушеннями вимог митного законодавства. Про це повідомили кореспонденту «ГУ» в прес-службі Східної регіональної митниці. Серед предметів, що нелегально переміщуються через кордон, — транспортні засоби і запасні частини до них, наркотичні речовини, сантехнічні вироби, харчові продукти, товари народного вжитку, лікарські та косметичні препарати.
Видатний художник повернувся на батьківщину через 100 років
Пам’ятник відомому живописцю Генріху Семирадському відкрито на його малій батьківщині, в селищі Печеніги. Його встановлено перед будинком місцевої школи райцентру, яка відтепер носитиме ім’я великого земляка.
Ідея встановлення історичної справедливості належить владі невеликого адміністративного району. Щоправда, подія ця запізнилася щонайменше років на сто, оскільки полотна майстра навіть за його життя цінувалися високо, а сьогодні ними пишаються багато картинних галерей світу.
В енциклопедичному словнику про Г. Семирадського сказано як про польського і російського живописця. Але саме в цьому і полягає історична і фактична неточність. Так, він був поляком за походженням, а освіту здобув у Росії. Але народився і виріс на українській землі.
Про історію Харкова — вперше
В обласному художньому музеї відбулося представлення історичного альманаху. Як стверджують засновники, в Харкові це перше і поки що єдине видання, присвячене його історії. Воно слугуватиме просвітительським цілям і спонукатиме читачів вивчати і зберігати історію краю. Адже тільки в області щонайменше два десятки палаців і паркових ансамблів у занедбаному стані.
Історики відзначають, що дев’ятнадцяте століття — біла пляма в історії Слобідської України. Передбачається, що альманах буде щоквартальним. Його засновників не хвилює невелике читацьке коло і недостатнє фінансування. Це, мабуть, саме той випадок, коли мета виправдовує кошти.
Допотопний метод комп’ютерних злодіїв
Працівники карного розшуку харківської міліції затримали злочинну групу, котра здійснювала крадіжки з офісів. Протягом року чотирьом харків’янам удавалося безкарно виносити з приміщень, орендованих різними фірмами, комп’ютери та іншу оргтехніку, побутові прилади, аудіоапаратуру. «Почерк» злочинців не залишав сумнівів у тому, що діє група. З’ясувалося, офіси відкривали нескладним «допотопним» методом. Злодії пробиралися на дах будинків і по мотузці спускалися на нижні поверхи. Потім розбивали шибку. Так само на мотузці спускали вкрадене. Під час обшуку квартир підозрюваних міліція виявила частину речей, які зникли раніше. Але це, вважають розшуковці, лише невелика частка вкраденого.