Саме такий заголовок захотілося поставити над листом нашої читачки. Сама Віра Карпівна — київський лікар-стоматолог, змушена була займатися особистим зубопротезуванням у провінції. Чому? А тому що зубному лікареві державної відомчої поліклініки не вистачає зарплати на лікування власних зубів. Протезування в Києві — медпослуга не для бідних. У середньому за один зуб у клініках столиці беруть по 250—270 грн. Вірі Карпівні з її окладом вистачило б лише на один зуб. Але...

...Дізнавшись із газети, що в Житомирській області в сільській місцевості є стоматологічний науково-практичний центр «Нові технології», я зателефонувала у Черняхів, де і розташовується цей центр. Мені докладно розповіли про новий матеріал для протезування, домовилася, на яке число приїхати, і поїхала. Дорога недалека — 2,5 години до Житомира й 30 хвилин до Черняхова.

Мене вразило побачене. В центрі села потопає в зелені невелика одноповерхова будівля, довкола багато квітів. В приміщенні — заспокійлива тиша. В коридорі сиділи пацієнти, тихо розмовляли один з одним. Довкола чистота, затишок, красиво оформлені стіни кабінетів, коридорів. Співробітники між собою розмовляють упівголоса.

І мені згадалися рядки із книги академіка Амосова, якому операцію на серці робили в Німеччині, в клініці професора Корфера, розташованій у маленькому містечку в сільській місцевості. Клініка зі світовим іменем у провінції. Реальність. А в нас?

Нові технології зубопротезування я знайшла теж у провінції. Поговорила з головним лікарем Василем Анатолійовичем Нагірним. Він разом зі своїми однодумцями на одному ентузіазмі робить добру і благородну справу. Мета їхньої роботи одна — із вітчизняного, біологічно нейтрального матеріалу робити дешеві протези для малозабезпечених людей. Тонкі, еластичні, легкі, по 125 грн. за штуку. За висновком експертів, вони в 3—4 рази довше носяться.

Як сказав мені Василь Анатолійович, за статистикою, у них протезуються 80% киян, решта з інших міст —Одеси, Вінниці та ін. Клієнтів розміщують на ніч у приватному секторі, оскільки готелю немає. Питання про будівництво готелю головний лікар вирішити не може ні на місцевому рівні, ні в Міністерстві охорони здоров’я. Куди він не звертався, допомогу надавати не поспішають.

Зубні протези для громадян України із біологічно нейтральних матеріалів не фантастика. Учені світу давно шукають альтернативу акріловим протезам. А ось професор Верес зі своїми учнями знайшов її протягом п’яти років. Було проведено токсико-біологічні дослідження зразків нових зубних протезів, виготовлених за новими технологіями. Розробники цих технологій вважають, що це — перемога України.

Я написала цього листа для того, щоб у Міністерстві охорони здоров’я прочитали його, невідкладно розв’язали проблеми Черняхівського стоматологічного центру і допомогли йому, а значить — і сотням малозабезпечених людей.