Зайшла до мене приятелька «на каву» та й почала розказувати «про життя»:

— Все ніби добре — робота є, діти ростуть слухняні. А от уночі раптом прокинуся і аж здригнуся. Душа болить: що його ще до ломбарду віднести, аби хоч трохи грошенят дістати?..
— А кажеш, удвох працюєте...
— І що з того? — зітхнула Інна і почала загинати пальці: Андрійкові на художню школу —тридцять шість гривень, Світланці на факультатив з математики — по десять гривень за годину, помнож на вісім уроків щомісяця... А ще ж треба якось прохарчуватися, за квартиру сплатити. І це на зарплату 400 гривень.
— А навіщо їй факультатив, адже, стверджуєш, вона здібна?
У розпачі Інна і почала пояснювати: класна керівниця заявила, що той, хто не відвідуватиме факультативу, не бачитиме хороших оцінок, як своїх вух без дзеркала.
Але то, з’ясовується, тільки «квіточки». Випускників примушують носити однакову для всієї школи форму, а оскільки стару донька зносила, купили піджака за 120 гривень. Андрійко ж третій рік доношує сестрин.
Купували форму за домовленістю школи з швацькою майстернею. Це вирішили на педраді, і ніхто нікого не питав, влаштовує ціна чи ні. З фотоальбомом для одинадцятикласників — така ж історія. Сказали всім принести по вісімдесят гривень, хоча багато хто з дітей хотів сфотографуватися «на планшет» за тридцять.
На випускний вечір уже «замовили» по 400 гривень. І здати їх треба до нового року. У цю суму входить оплата музикам, за вечерю, подарунки учителям. А ще ж випускниці потрібні туфлі щонайменше за 250 гривень, плаття за стільки ж. Про косметику та інші дрібниці — годі й казати...
Інна розкрила «таємницю»: донька відвідує підготовчі курси вузу, до якого хоче вступати. Оплата — наперед за семестр — 1600 гривень.
Довелося батькам дачний будиночок продати...
Почувши про такі «дебет» з «кредитом», я ахнула: моя донька цього року тільки до садочка пішла. Що ж це чекає нас з чоловіком?! Чи зможемо вивчити дитину, до самостійної життєвої дороги довести?..
 
Полтава.
Наш коментар
Судячи з активних відгуків читачів, у школі їх найбільше обурюють «податки». Ми продовжимо висвітлення цієї проблеми з урахуванням думки батьків, учителів, чиновників.
А поки що коротко обговоримо тему шкільної форми. Вона вас хвилює? Тоді повідомте нам, що носять у школі ваші діти. Які вимоги педагогів до форми? Чи радяться вони з вами під час її вибору?
До слова, зазначимо: форму одягу визначає не педколектив, а рада школи чи батьківський комітет. Незаконно й аморально не допускати школяра до занять, якщо він прийшов не в формі. Школа має допомогти придбати її дитині, але жодним чином не принижувати за її відсутність.