В обласній клінічній лікарні ім. Скліфосовського відкрито відділення гемодіалізу. Дві сучасні закордонні системи «Штучна нирка» допоможуть багатьом полтавцям повернутися до повноцінного життя. Загалом тепер в області діє дев’ять апаратів «Штучна нирка», хоча потрібно їх сімдесят.
Я в синій тролейбус...
Сорок років тому в обласному центрі вийшов у рейс перший тролейбус. Збудована всією громадою тролейбусна лінія з`єднала два вокзали — Південний та Київський. У 1913 році виникла ідея прокласти в місті не тролейбусну, а трамвайну лінію. Однак війни та революції перешкоджали втілити цю ідею в життя. А 1962-го на тролейбусну лінію вийшло вісім перших машин.
Нині парк міського управління електротранспорту налічує 123 тролейбуси, переважно вітчизняного виробництва, а довжина маршрутів сягає 75 кілометрів. За підрахунками фахівців, за сорок років існування полтавського тролейбуса ним скористалося один мільярд 840 мільйонів пасажирів.
На ярмарок у Сорочинці:Хівря — саньми,Гоголь — на лижах
Проаналізовано остаточні результати цьогорічного Національного Сорочинського ярмарку. Всього в ньому взяло участь 308 підприємств і 664 приватні підприємці з 23 областей України, а також представники Росії, Білорусі, Німеччини, Франції, США, країн Балтії. Товарів реалізовано на 22 мільйони гривень. Результативно попрацювали не лише бізнес-структури, а й консультативні служби. Координаційний комітет визнав, що ярмарок має й надалі розвиватися як фольклорно-мистецьке свято, відповідаючи всім сучасним стандартам виставкового бізнесу. Розпорядник ярмарку — Національний комплекс «Експоцентр України» —висловив готовність провести взимку у Великих Сорочинцях народне гуляння.
Наші на Неві,у своїх
У Санкт-Петербурзі відкрилися Дні Полтавщини. Організатори — Українська національно-культурна автономія міста на Неві та Полтавське обласне відділення товариства «Україна—Світ», яке підтримала облдержадміністрація. Для 150-тисячної української громади Санкт-Петербурга це значна подія, тому що українські традиції в цьому місті мають 300-річну історію й пов’язані з іменами наших видатних земляків. Приємно, що завдяки старанням діаспори, й зокрема полтавця Михайла Волика, українські традиції в Санкт-Петербурзі намагаються не лише зберегти, а й примножити. Серед заходів вирізняється виставка творчих робіт подружньої пари з Кременчука Зацеркляних — Миколи і Тетяни, усний випуск чергового числа журналу «Михайлівський замок», музично-вокальна композиція «Царівна пісень Чураївна до нас повертається знов». Не вперше слухали петербуржці заслужену артистку України Наталію Хоменко, яка подарувала публіці віночок українських пісень. Тепло сприймають глядачі й ансамбль «Романтична класика» з першої музичної школи Полтави. Земляки уклали нову угоду на співпрацю. Дні Полтавщини у Санкт-Петербурзі тривають.
Осіння Ялта для «Лтави» золота
Із Всеукраїнського фестивалю програм регіональних телекомпаній «Україна єдина», що завершив роботу в Ялті, полтавська обласна ТРК «Лтава» повернулася із «мішком» нагород. Серед 118 телеорганізацій України, Греції, Узбекистану та Росії перемогу здобули полтавці Інна Гончар з програмою «Паркова пісня», Алла Гусак за телефільм «Три зозулі з поклоном», Наталка Іванченко з режисером Дмитром Стариковим, які зняли фільм про канадський ансамбль «Полтава» — «Море нас об’єднує». А Гран-прі з авторською програмою «Мій у значенні невід’ємний від мене» (про долю полтавського будинку Василя Капніста, де нині музей Івана Котляревського) отримала журналіст Людмила Несуля. Член журі, — знаний російський кінорежисер Станіслав Говорухін — персонально запросив її взяти участь у Московському кінофестивалі, який відбудеться у жовтні. Генеральний директор ОДТРК «Лтава» Микола Ляпаненко обіцяє глядачам нові зустрічі з добротною продукцією, засвідчуючи, що і в так званій глибинці можна творити аж ніяк не містечкові програми.