В Одесі під час науково-практичної конференції «Органи зору і діабет» йшлося про попередження і лікування небезпечних наслідків цукрового діабету, що призводять не тільки до значної втрати зору, а й, нерідко, до цілковитої сліпоти (така доля чекає мало не кожного п’ятого діабетика). На Одещині хворіють на цукровий діабет 54 тисячі осіб, у країні — близько мільйона (це тільки зареєстрованих). І хоча ще три роки тому розроблено національну програму «Цукровий діабет», особливих зрушень не видно.
В Україні поки що немає жодного центру діабетичної ретинопатії (діабетичного ураження очей, що призводить до сліпоти), де можна було б зробити ретельне обстеження і попередити хворобу чи ефективно її лікувати. Водночас у всіх розвинених країнах, зауважила директор Міжнародної діабетичної мережі Ханна Единхольм, яка взяла участь у конференції, таких центрів кілька. Згадана організація готова допомогти Одесі в постачанні сучасного оснащення для такого закладу. Для цього, проте, необхідні чималі кошти — близько 2 млн. доларів. Потрібна участь держави, регіону, міста, потрібні спонсори.
Директор науково-дослідного інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова Іван Логай вважає, що в керованому ним інституті є матеріальна база і фахівці, які вже сьогодні можуть здійснювати повноцінну профілактику ретинопатії. Отож центр з профілактики діабетичих ускладнень найкраще сформувати через тісну співпрацю інституту з іншими медичними закладами і відповідними управлінськими структурами. Втім, це не виключає потреби придбання найсучаснішого медичного устаткування, навчання і фахового вдосконалення медперсоналу. І, звісно, не тільки для Одеси.
 
Одеса.