Багатодітна сім’я Мельників із села Агрономічне Вінницького району справила новосілля у новій трикімнатній квартирі 5-поверхового будинку по вулиці Гагаріна. Не один рік батьки і їхні восьмеро дітей тулилися у... бараці (помешкання такого типу у селі збереглося понині).
Кошти збирали у складчину. Близько половини необхідної суми виділила районна державна адміністрація, решту — місцеве дослідне господарство, де мати Тетяна Іванівна працює дояркою, сільська рада, а також трудівники декількох підприємств і організацій.
— Незважаючи на те, що в районі навіть за нинішніх часів з року в рік збільшується будівництво житла, — каже голова райдержадміністрації Олександр Яремчук, — у нас залишається чимало сімей, які потребують поліпшення житлових умов. На жаль, вони не мають можливості зробити це самотужки. Придбання житла у такий спосіб далося нам непросто. Подібний випадок у районі перший. Він показав, що для підтримки соціально незахищених категорій людей, як то кажуть, будь-які засоби виправдані.
Як після прогулянки на свіжому повітрі
Сучасний медичний прилад високотонової терапії (німецького виробництва) встановлено в санаторії «Хмільник» АТ «Укрпрофоздоровниця». Як уточнив головний лікар санаторію кандидат медичних наук Петро Думін, їхній медичний заклад став другим у державі, що має таке медичне обладнання (дотепер його використовували лише у столичній «Феофанії»).
Після процедури, котра триває близько години, хворі, стверджує медсестра санаторію Ірина Пірус, почуваються краще, ніж після гарної прогулянки на свіжому повітрі. Це результат електромагнітного впливу високотонового «терапевта» безпосередньо на клітини організму людини. Новий медичний прилад, як пояснюють спеціалісти, використовують під час лікування суглобів, хребта, шиї, серцевих захворювань, астми, деяких інших хвороб.
Катаєшся у ліфті —плати
Застосування карткової системи у ліфтах почали впроваджувати у Вінниці. Спеціалісти ВАТ «Рембудмонтаж» поки що адаптують нововведення у житлових будинках п’яти ЖЕКів. Нині вони встановлюють спеціальні пристрої, після чого потрапити в кабіну ліфта можна буде лише за допомогою спеціальної картки, яка дуже схожа на телефонну.
«Перепустка», розрахована на сто поїздок, коштує чотири гривні (для пільгових категорій встановлено знижки). До речі, від сплати за ліфт у даному разі звільняються всі мешканці будинку.
— Пропонована нами система не нова, — пояснює керівник згаданого підприємства Владислав Нижник,— вона вже діє у Херсоні, Львові, сусідньому Житомирі, деяких інших містах держави. Головна мета, яку ставимо перед собою, — зберегти ліфтове господарство, надто дороге в обслуговуванні й ремонті і легкодоступне для псування недбалими людьми.
Красуні їдуть у глибинку
Третій регіональний конкурс краси «Міс Поділля», як і два попередні, відбувався у райцентрі області. Цього разу 17 фіналісток з Вінницької, Житомирської, Львівської, Тернопільської і Хмельницької областей гостинно приймало курортне містечко Хмільник. Президент Національного комітету «Міс Україна» Сергій Матяш, голова журі конкурсу, схвально поставився до пропозиції організаторів щодо проведення свята у глибинці: «Столиця й великі міста вже досхочу намилувалися красою наших чарівних українок. Краса рятує глибинку від нудьги хоча б на один день.»
Титул «Міс Поділля-2002» дістався житомирянці Вікторії, студентці тамтешньої агроекологічної академії. Оздоблену діамантами корону — робота рук майстрів вінницького ювелірного підприємства «Діадема» — Вікторія додала до своїх попередніх відзнак: вона вже перемагала вдома на конкурсі «Королева Житомира-2002», була другою у змаганні красунь «Королева Західної України»...