Як свідчить статистика, хвороби серця, викликані атеросклерозом, лідирують нині серед інших причин смертності. І хоча розвиток атеросклерозу — процес тривалий, а тому він частіше «дозріває» і проявляється у немолодих людей, останнім часом хвороба загрозливо помолодшала.

А який сценарій у атеросклерозу?

Уявіть, що по шосе мчить потік автомобілів. Вони поспішають. Але будівельники ведуть ремонтні роботи і тому перегородили частину дороги. Автомобілі одразу ж утворили пробку... Те саме відбувається і в людському організмі. Артеріями тече кров. Вона несе в клітини кисень та інші потрібні речовини. Та що це? На внутрішній стінці судини утворився який наріст. Судина стала вужчою, а отже, до органів потрапляє менше кисню.

Такий наріст називається атеросклеротичною бляшкою, а сам процес — атеросклерозом. Він вражає великі артерії, але найчастіше «осідає» в серці, нирках та нижніх кінцівках. Згодом у атеросклеротичній бляшці відкладається кальцій, який надає їй твердості. Якщо такі бляшки з’являються в судинах головного мозку, це може стати причиною погіршення пам’яті, порушення функцій центральної нервової системи.

— Чому люди хворіють і хто у групі ризику? — запитала я у лікаря-гастроентеролога Оксани ГОЛУБ (на знімку).

— Хвороба розвивається, коли кров людини містить надлишок жирів — ліпідів. Точніше, не самих ліпідів, а їхніх сполук з білками — ліпопротеїдів — речовин, які містять багато холестерину. В певній кількості для нормальної життєдіяльності він організмові потрібен. Але його надлишок — головна причина виникнення атеросклерозу. Велику роль відіграють також спадковість, високий артеріальний тиск, порушення обміну речовин, а також гіподинамія, надлишкова вага й паління.

Отже, якщо вам за 35 і ваш спосіб життя аж ніяк не здоровий і раціональний — переїдання, брак рухового навантаження (гіпокінезія) і часті стреси, якщо ви постійно прагнете обігнати час, бути попереду всіх, стурбовані фізично й душевно, до того ж затятий курець — ви в групі ризику. І рано чи пізно хвороба про себе заявить.

— А якими симптомами?

— Атеросклероз вражає артерії нерівномірно. Залежно від того, артерії яких органів вражені, можуть бути скарги: на погіршення пам’яті, зміни в характері, запаморочення, зниження розумової працездатності, мозкові крововиливи, задишку, болі в області серця, відчуття, що холонуть ноги, болі в литках під час ходіння. Якщо вас турбує щось із переліченого, якомога швидше зверніться до лікаря. Адже за атеросклерозом «поспішають» найнебезпечніші вороги здоров’я — стенокардія, гострий інфаркт міокарда, гостра аневризма серця.

— Оксано Борисівно, якщо одна з основних причин захворювання —неправильне харчування, то потрібно його гармонізувати. Які продукти слід ввести до раціону, а від яких ліпше відмовитися?

— На жаль, атеросклероз — підступний ворог. Цілком позбавитися його неможливо. Але запобігти й зупинити — так. І найважливіший чинник здоров’я — правильне харчування. Найефективніша для деліпідування (розсмоктування атеросклеротичних бляшок і зниження рівня холестерину в крові) малокалорійна дієта: обмежте вживання продуктів, які багаті на вітамін D, яєць, масла, сала. Взагалі уникайте тваринних жирів — жирного м’яса, риби, птиці.

Оптимально: харчуватися молочною і рослинною їжею. Рекомендую пшеничний і житній хліб із борошна грубого помолу, овочеві супи, борщі, нежирну яловичину, молоду баранину, кролятину, телятину. А також нежирні сорти риби, морепродукти, рослинні олії, сир і бобові, продукти, які містять аскорбінову кислоту. Обов’язково включайте пшеничні висівки, овочі та фрукти.

З метою нормалізації обміну речовин раз на тиждень можете провести такі розвантажувальні дієти: сокова, салатна, яблучна, огіркова, кавунна, молочна, творожна.

Зверніть увагу й на кількість. Як стверджує доктор медичних наук професор Оксана Ганич, їжі має бути зовсім мало: в тарілці та склянці, в роті та шлунку.

— Але для цього доведеться рішуче змінити свій спосіб життя!

— Безперечно. До того ж жодна дієта не допоможе, якщо не поєднувати її з активним рухом. Не відмахуйтесь від загартування, пройдіть курс масажу або освойте самомасаж. Полюбіть велосипедні та піші прогулянки, туризм та інші види активного відпочинку. Дуже важливий також здоровий психологічний клімат у родині й на роботі. Розлучіться з сигаретою. Будьте сильні духом і наполегливі в бажанні бути здоровим!

Розмовляла Юлія ПОТАПЕНКО.