Наші кінотеатри, що ще кілька років тому були в повному занепаді, нині повільно оживають. Як саме —розглянемо на прикладі кращих кінотеатрів столиці.
Якість і кількість
У Києві 36 кінотеатрів. Дев’ять з них дитячі — всі вони працюють під егідою і дотаціями управління культури, із стабільними цінами на квитки (від 50 копійок до 1 грн. 20 коп.), з постійним організованим глядачем. Та матеріально-технічне забезпечення не витримує критики. Ось-ось ці кінотеатри почнуть розвалюватися, не дочекавшись модернізації. Багатьом з них по 30—40 років. Репертуар теж поважного віку. Та надії на його оновлення є. «Перед об’єднанням «Київкіно» поставлено завдання цього року закупити пакет дитячих стрічок, — каже начальник управління кінофікації Києва Людмила Ковалевич. — Також опрацьовується програма «Столична культура і мистецтво» на 2003—2005 роки, мета якої — підтримка і осучаснення передусім дитячих кінотеатрів. Проект програми готується до розгляду депутатами на сесії Київської міської ради. Маю надію, що цього року її підпишуть».
З «дорослих» кінотеатрів чотири не працюють за призначенням. Утім, до деяких не заманиш глядача й калачем — він уже знає, що таке комфорт і сервіс. Знає, бо за останні п’ять років з’явилися кінотеатри, які вміють це робити. Першим з них і спочатку єдиним був «Кінопалац». Згодом прийшли конкуренти — «Україна», «Батерфляй», «Київська Русь», «Київ». Сьогодні всі вони мають постійного глядача.
Репертуар і каса
Репертуар здебільшого формують дистриб`ютори. Їх в Україні чотири — «Сінергія», «Геміні», «B&H» та «Київоблкіно», яке зберегло хорошу фільмобазу, цінну можливість реставрувати стрічки і не раз допомагало в цьому згаданим дистриб`юторам. Адже нормальної кур’єрської служби, яка доставляла б фільми, у нас немає.
А що кажуть про касу? Одні про це розповідають, інші роблять з цього комерційну таємницю. Так, «Київська Русь» найбільшу суму зібрала за фільм «Люди в чорному-2». В «Україні», як і в «Батерфляї», це був «Володар кілець».
Кому — куди
Найпопулярніші у киян — блокбастери, екшени (видовища), фантастика. Хоча ходять і на фільми жахів, некомерційні молодіжні фільми чи американські й французькі мелодрами. В репертуарі співіснують фільми, які можуть задовольнити різний рівень інтелекту, смаку, потреб. Але ці стрічки здебільшого орієнтуються на молодого глядача, людям старшим, вихованим на картинах «Москва сльозам не вірить» тощо, не цікаві досягнення сучасної техніки, вони прагнуть «звичного» мистецтва. Л. Ковалевич вважає: «Нинішній репертуар кінотеатрів, на мій погляд, не може задовольнити потреб усіх верств населення. Якби сьогодні показали українську стрічку про Ганну та Пилипа, образи яких близькі нашому менталітету, запевняю, в кінотеатрах були б черги. Американська одноманітність набридла».
Утім, глядач у Києві є завжди, щоправда, переважно молодий. Вік «українців» (що ходять в «Україну») десь 25 років — жінки і 35 — чоловіки. «Кінопалац» та «Київ» приваблює молоді пари та батьків з дітьми. Касу «Батерфляй» і «Київської Русі» роблять здебільшого студенти.
За липень (перший місяць роботи великого залу) «Київську Русь», як запевняє менеджер, відвідали майже 50 тисяч глядачів. «Україна» влітку в середньому приймає тисячу душ щодня, в інші сезони понад дві тисячі. В інших кінотеатрах не називають конкретної цифри, лише кажуть, що це залежить від рейтингу фільму за кордоном. Якщо це блокбастер на зразок «Володаря кілець», кінотеатр заповнюється на 90—100 відсотків.
Від чого залежить цей відсоток, сказати важко. Можливо, глядач зважає на все потроху: престиж кінотеатру, його дизайн, кількість залів, комфортність крісел, величину екрана, знижки, акції, ціну квитка.
Най-най
Кожен кінотеатр особливий. Тут не обійтися без префікса най.
«Україна» збирає найбільшу касу, тут найпрохолодніше (20 градусів вище нуля), найвищі ціни на квитки (від 10 до 46 гривень). Глядачі — здебільшого «нові українці», для них це навіть дешево. Але тут є й ранкові сеанси по 10 гривень, є акції. Тут, як і в «Києві», найбільші в столиці знижки для школярів, студентів, пенсіонерів — 50 відсотків. В інших кінотеатрах — 25.
«Батерфляй» — єдиний в Україні мультиплекс (багатозальний кінотеатр). Тут три зали, отже, найбільший вибір кіно. За кількістю місць (510) він — другий.
«Київська Русь» — найбільше місць (1200 у великому залі) і найбільший екран в Україні (11х26, як у московському Палаці з’їздів), найдешевші в Києві ціни на квитки (8—20 гривень).
«Київ» — кінотеатр з найбільшим у столиці ігровим комплексом — більярд, Інтернет-центр, ігрові автомати. Тут навіть працюють салон краси та дитяча кімната. Кінотеатр під час реставрації зберіг свою первинну архітектуру класичного стилю. Вечорами, двічі на тиждень, тут можна послухати вокально-інструментальний ансамбль.
«Кінопалац» — найперший модернізувався, всі рівнялися на нього. Саме тут — найбільше дітей, адже «Кінопалац» перший в Україні показує діснеївські мультфільми.
Отак сьогодні працюють провідні кінотеатри Києва. А яка ситуація поза Києвом, розповімо іншим разом.