Ранкове і денне засідання 11 вересня
Парламент розглянув у першому читанні два проекти змін до деяких законодавчих актів України щодо формування Держбюджету України на наступний рік. Внесений головою Комітету з питань бюджету Петром Порошенком перший проект закону розроблено на виконання бюджетної резолюції на 2003 рік: ним передбачається сформувати проект Держбюджету-2003 без поділу на загальний та спеціальні фонди. Законопроектом обмежується перелік коштів, які мають спеціальне призначення і зараховуються на спеціальний рахунок Держбюджету. Всі надходження передбачається включати до загального фонду бюджету, виняток становлять лише надходження в результаті здійснення державних цільових зовнішніх запозичень та іноземні гранти. На думку автора законопроекту, його реалізація дасть можливість впорядкувати джерела бюджетних ресурсів та забезпечити прозорість у контролі за їх використанням. Іншим законопроектом передбачається запровадити практику затвердження Верховною Радою кошторисів Пенсійного фонду, фондів соціального страхування одночасно із затвердженням Державного бюджету. Прийняття цього законопроекту спрямовано на посилення контролю з боку держави за вчасним надходженням та цільовим використанням коштів державних цільових фондів. Ще один проект закону, який стосується формування Держбюджету, — про внесення змін до статті 22 Бюджетного кодексу України — доповів його автор, народний депутат Костянтин Ситник. Законопроектом передбачається включити до переліку головних розпорядників бюджетних коштів Національну академію наук, Українську академію аграрних наук, академії медичних, педагогічних наук, правових наук та Академію мистецтв України. Потім опозиційні фракції — соціалісти, комуністи і БЮТ — почали вимагати від Голови Верховної Ради негайно поставити на обговорення кілька проектів нового закону про вибори до парламенту на пропорційній основі. Однак за це проголосували лише 153 депутати, і парламент продовжив працювати за порядком денним.
Багато зауважень у депутатів викликав внесений урядом проект змін до закону про судоустрій, який передбачає відкласти строки утворення нових інституцій: Апеляційного і Касаційного судів — до 1 квітня 2003 року, формування системи адміністративних судів — протягом трьох років, починаючи з 1 січня 2003 року.
На початку засідання заяву під назвою «Не забувати уроків трагедії» ухвалила Верховна Рада з приводу подій 11 вересня 2001 у Сполучних Штатах Америки. У ній, зокрема, йдеться, що рік від трагедії у США не вгамував гнів і обурення людства злочинними діями терористів, біль і гіркоту втрати ні в чому не винних людей, які загинули у літаках, хмарочосах Торгового центру Нью-Йорку і офісах Пентагону. Хвилиною мовчання депутати вшанували пам’ять загиблих. У заяві також відзначається, що своїми безпрецедентними рішеннями, добровільною відмовою від третього за потужністю арсеналу ядерної зброї і закриттям ЧАЕС Україна, опинившись наодинці з цими дуже непростими проблемами, продемонструвала перед усім світом відданість справі миру і міжнародної безпеки, вірність своїм зобов’язанням перед людством.
Парламент також схвалив постанову про встановлення у Нью-Йорку меморіальної дошки із зазначенням прізвищ громадян України, що стали жертвами трагедії 11 вересня.
Під час оголошення депутатських запитів і заяв Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про нові міжфракційні переходи: входження народного депутата Віктора Драчевського у фракцію партій ТУ і ППУ, Сергія Іванова — в «Народовладдя», Миколи Одайника — в «Нашу Україну», Геннадія Руденка — в СДПУ(о).
Народний депутат Олег Зарубінський, уповноважений фракції НДП, повідомив про створення у ВР міжфракційної парламентської групи «Україна—НАТО», до якої увійшли 34 парламентарії.