У документі, адресованому Президенту України, Голові Верховної Ради та Прем’єр-міністру, депутати облради просять ввести екологічний коефіцієнт у розмірі 1,37 при розрахунку всіх показників місцевих бюджетів області на 2003 рік. Обласна рада вважає, що загальнодержавна частина зборів за забруднення довкілля  та зборів за спеціальне використання природних ресурсів має залишатися в регіоні.

На долю Донеччини припадає третина загальноукраїнських викидів забруднюючих речовин в атмосферу, третина відходів та чверть викидів забруднених стоків. Саме тут зосереджено 55 відсотків промислових токсичних відходів усієї країни. Протягом року на один квадратний кілометр території області викидається в атмосферу 70 тонн шкідливих речовин, що в сім разів перевищує середньоукраїнський рівень, а гранично припустиме забруднення атмосферного повітря в багатьох промислових містах класифікується як «небезпечне» та «надзвичайно небезпечне». Загальна маса накопичених в області індустріальних відходів дорівнює чотирьом мільярдам тонн.

Надвисока концентрація потенційно небезпечних виробництв призводить до значної кількості техногенних аварій із важкими екологічними наслідками та загибелі людей, наголошують депутати. Сорок відсотків випадків професійних захворювань фіксують на Донеччині.