Якою буде нова сесія парламенту? Як вплинуть на її роботу ініціативи Президента щодо проведення політичної реформи в Україні та перетворення її на парламентсько-президентську республіку? Чи має ця проголошена реформа шанси втілитися в життя? З цими запитаннями наш кореспондет звернулася до народних депутатів України.

Олександр ЗАДОРОЖНІЙ, постійний представник Президента України у Верховній Раді, депутатська група «Народовладдя»:

— Я — поміркований оптиміст. Якщо нам вдасться утворити реальну постійно діючу більшість, якщо ця більшість зможе узгоджено з Президентом сформувати коаліційний уряд, то парламент зробить багато. Якщо знову почнемо виводити людей за 10—20 гривень на вулиці, щоб знову тиснути на когось, нічого не вийде. Якщо не створимо більшості та взаємодії більшості з урядом, то не виконаємо головні обіцянки всіх народних депутатів: прийняти Податковий кодекс, здійснити пенсійну реформу, довести до завершення земельну реформу.

А щодо політичної реформи, то Президент не раз наголошував: усе залежить від парламенту.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, фракція НДП:

— Очікую від нової сесії продуктивної роботи. Якісний склад парламенту непоганий, і в нього є можливість конструктивно працювати та приймати важливі законопроекти. Сьогодні не знаю жодної політичної сили, яка б у своїх передвиборних обіцянках не говорила про потребу оптимізувати чинну систему політичного управління державою. Особливо багато про це говорили ті, хто нині «з порога» відкинув пропозиції Президента. Але парадоксальність ситуації полягає в тому, що сьогодні на перше місце виходять не глибинне розуміння і бажання реформувати політичну систему в Україні, а кон’юнктурно-виборчі інтереси, пов’язані з 2004 роком. Не було б майбутніх президентських виборів — зал працював би без потрясінь. Утім, не треба намагатися швидко провести політичну реформу в Україні. Це має бути еволюційний процес.

Іван ПЛЮЩ, депутатська група «Демократичні ініціативи»:

— У мене тривалий час були розмови з Президентом з приводу потреби політичної реформи. Але тепер особисто я не можу зрозуміти суті ініціатив Президента. На мій погляд, ці реформи можливі в одному випадку: якщо у Президента буде право призначати парламент і його знімати.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція БЮТ:

— Головне ускладнення нової сесії не в площині законодавства, а в площині нового «сколочення» парламентської більшості. Очевидно, є доручення Віктору Медведчуку створити більшість будь-якою ціною. Але, як на мене, Медведчук з цим дорученням навряд чи впорається. Бо їх методи і засоби не всі можуть проковтнути навіть за великі кошти.

А пропозиції Президента — це насправді не те, що декларується. Скажімо, перехід на пропорційну систему виборів. Якщо подивимося на проект закону, то побачимо чисто мажоритарну систему: кандидати від партій ідуть по округах, а потім їх результат складається у загальну копилку.

Юрій КОСТЕНКО, фракція «Наша Україна»:

— Без вирішення головної проблеми, а саме: хто візьме на себе політичну відповідальність за те, що відбуватиметься в державі? — Верховна Рада не працюватиме ефективно ні на цій, ні на наступних сесіях. Необхідно розпочати роботу Верховної Ради не з декларування політичними силами своїх намірів, а з підписання Договору про спільні дії та формування на основі демократичної коаліції нового уряду.

Реформи ефективні тоді, коли відбуваються не на словах, а на практиці. Тому про щирість намірів Президента можна буде судити з його наступних кроків щодо згоди на формування складу уряду демократичною більшістю уже зараз. Перехід потрібно здійснювати поетапно, і першим етапом мала б бути згода Президента, уже за умов чинної Конституції, на формування уряду демократичною більшістю, створеною на базі «Нашої України».

Катерина САМОЙЛИК, фракція комуністів:

— Від сесії очікую дуже кропіткої роботи. Але на роботу парламенту, безумовно, впливатиме послання Президента України. Його ініціативи мають на меті затягнути процес позитивних змін в Україні, щоб наступні два-три роки ми тільки й робили, що розмовляли про те, що Україну треба перетворити на парламентсько-президентську республіку, нічого для цього не роблячи.

Записала Юліана ШЕВЧУК.