Ця рубрика — для песимістів, а то й відвертих опонентів нашої незалежності, для яких «нічого не міняється». Бо таки міняється, хоч і не за помахом чарівної палички. І не все одразу. Одне слово, як співається у тій пісні, коли довго мучитися, воно щось і...

 

Нуль, але з паличкою

Пригадаймо, скільки списів було зламано довкола так званого нульового варіанта розподілу зовнішніх активів колишнього СРСР, за яким Україна відмовляється від «зазіхань» на свою частку закордонного майна в обмін на свободу від обслуговування союзних зовнішніх боргів. Однак наш парламент навіть у лютому 1997 року уперто відкладає ратифікацію підписаної Росією і Україною ще у грудні 1994-го угоди. Мовляв, нещирі російські друзі «заникали» справжні обсяги того закордонного багатства, яке, за нашими припущеннями, вартує 400 млрд. доларів.

І ось Кремль, потішившись непристойною пропагандистською кампанією в деяких російських ЗМІ, «про непоступливість «хохлов», таки пішов на поступки — у квітні цього року досягнуто домовленостей про поновлення переговорів з приводу належної нам частки майна, а у середині серпня і завершено їх черговий етап. За добрим десятком пунктів Росія погоджується піти на поступки і повернути нам «забугорне» майно.

Прокуратура вибачилася, податківці нехай поквапляться

І всередині країни «хто бореться, той... виживає. Інформаційні агентства повідомили, що 16 серпня Донецький апеляційний суд визнав незаконним затримання податковою міліцією та утримання під вартою протягом 10 діб оглядача Інтернет-видання «Obkom. net» і кореспондента «України кримінальної» Володимира Бойка. А Донецька прокуратура закрила відповідну кримінальну справу — у зв’язку з відсутністю складу злочину.

Як відомо, В. Бойка, який водночас був директором і засновником приватного підприємства «Хемаком», звинувачували в ухилянні від сплати податків, 25 червня його затримала податкова міліція і утримувала під вартою до 5 липня. За найгірших обставин журналістові могло «світити» до 12 років ув’язнення.

Прокуратура, як стверджує журналіст, перед ним вибачилася.

«Це повинно бути прикладом для всіх, як треба захищати свої права», — підкреслив В. Бойко, який вважає свій арешт наслідком спроби оприлюднити через своє видання деякі факти з діяльності чада одного з керівних осіб правоохоронної системи області. На цьому журналіст не зупиняється — має намір домагатися відшкодування завданих йому моральних збитків через суд, а також звернутися до Генерального прокурора з вимогою порушити проти винних кримінальну справу за завідомо незаконне затримання, привід або арешт.

А на шляхах хабарникам стає тісно

Досить несподівану інформацію, з посиланням на прес-службу столичного Головного управління МВС, повідомило УНІАН. З початку року співробітники ДАІ Києва зафіксували 14 фактів спроби... дачі їм хабара водіями. Один власник «Жигулів», не маючи талону про проходження транспортним засобом техогляду, запропонував інспектору столичної державтоінспекції 60 гривень «відкупного». Другий на вулиці Ярославів Вал замість посвідчення водія, якого не мав, простягнув інспекторові ДАІ 50 гривень. Співробітники відділу Управління по боротьбі з економічними злочинами документально зафіксували весь процес спроби дачі хабара. Водії потрапили в каталажку.

Зауважте, стали боротися зі спробами дати «на лапу», а не взяти . Отож коли вас, водія, зупинить працівник ДАІ з голодними очима і представиться автоінспектором Петренком — батьком трьох дітей, не поспішайте його «нагодувати».

 

 

***

І наостанок посміхніться — хто бореться, той відстоїть від зазіхань на відомий висновок нашого класика М. Гоголя, про те, що не кожна птаха долетить до середини Дніпра... Днями кілька інформагентств (свята правда!) повідомили, що у Києві рятувальники державного комунального підприємства «Плесо» біля пішохідного мосту врятували 54-річного журналіста із Санкт-Петербурга, який намагався перепливти Дніпро.

Посміхніться і боріться.