Шість років і один день. Саме стільки тривала друга світова війна. Звісно, в історії людства були й війни, що йшли значно довше. Проте за своєю жорстокістю й кровопролитністю з нею жодна не зрівняється.
У ній брала участь 61 держава, на території сорока з них велися бойові дії. За даними дослідників, так чи інакше до неї було залучено понад сімдесят відсотків населення світу.
Перше вересня 1939 року. Цей день нападу Німеччини на Польщу вважається початком другої світової.
Після того, як у війну проти загарбників вступили Велика Британія та Франція, воєнний конфлікт набув світового масштабу.
Уже наступного року добре підготовлені війська вермахта захопили Данію, Норвегію, Бельгію, Нідерланди, Люксембург, Францію. 1941 рік. Німці нападають на СРСР, а їхні союзники японці — на американську військово-морську базу Перл-Харбор. На початку війни німецькі війська були значно краще озброєні та вишколені, проте «бліцкриг» у СРСР не вдався. Насамперед завдяки героїзму радянських солдатів.
Тим часом американці завдавали одну за одною поразки японському флоту.
У 1944 році проведенням Нормандської десантної операції в Європі союзники відкрили другий фронт.
Лютий 1945 року. В Криму керівники СРСР, США та Великої Британії підписали угоду, яка передбачала вступ Радянського Союзу у війну проти Японії через два-три місяці після капітуляції Німеччини.
Для проведення радянськими військами десантних операцій загін особливого призначення ВМС США в  затоці Колд-Бей (Аляска) підготував радянські військово-морські бойові екіпажі для обслуговування кораблів американського виробництва, що були передані СРСР.
5 квітня 1945 року радянський уряд оголосив про денонсацію пакту про нейтралітет.
Весною цього ж року союзники провели в Європі Рурську операцію, форсували Рейн і ввійшли в Італію.
У квітні—травні було разгромлено останні угруповання німецьких військ. Війна в Європі закінчилася.
26 липня була опублікована Потсдамська декларація США, Великої Британії та Китаю, в якій вимагалася капітуляція Японії. Через два дні після цього японський прем’єр-міністр Судзукі заявив, що уряд ігнорує ці вимоги.
Результатом цього стали атомні бомбардування міст Хіросіма (06.08.1945 г.) та Нагасакі (09.08.1945 г.) та вступ СРСР 9 серпня у війну проти Японії.
Бойові дії між японськими та радянськими військами почалися одразу в декількох напрямах. І вже 20 серпня наші війська просунулися в глиб Маньчжурії із заходу на 400—800 км, зі сходу на 200—300 км.
А до цього 15 серпня імператор Японії Хірохіто оголосив про прийняття умов капітуляції. З того дня бойові дії між американськими, британськими та японськими збройними силами було припинено. Проте частини Квантунської армії наказу про капітуляцію не отримали і продовжували війну з радянськими військами. Бої не припинилися навіть після того, як командувач Квантунської армії генерал Ямада підписав 19 серпня акт про капітуляцію. До 1 вересня радянські війська провели заключну десантну операцію другої світової війни — Південно-Курильску.
2 серпня 1945 року на американському лінкорі «Міссурі» було підписано Акт про капітуляцію Японії. Друга світова війна закінчилася 2 вересня 1945 року.
Підготував Богдан ДОВНИЧ.