Шановний пане Президенте!

Трагедії нинішнього літа, що завдали горя тисячам людей в різних регіонах України, свідчать про глибоке неблагополуччя країни. За останні три місяці сотні українців загинули в катастрофах та аваріях, тричі в країні оголошувався траур. Причини цих трагічних подій значно глибші, аніж халатність посадовців чи недосконалість техніки. Ці катастрофи є проявом системної кризи влади, яка вразила всі сфери життя суспільства.
Блок «Наша Україна» переконаний, що першопричина нинішньої кризи лежить в політичній площині.
Пане Президенте! Звернутися до Вас змушує наша громадянська позиція, наш політичний вибір, наша відповідальність за долю України.
У результаті виборів уперше за роки незалежності у парламенті більшість місць здобули представники демократичних сил. Нарешті з’явилися передумови для стабільної роботи Верховної Ради України над реалізацією європейського вибору, реформуванням економіки, забезпечення соціального захисту громадян. Нинішній склад парламенту здатен сформувати демократичну більшість, на її основі створити коаліційний уряд і взяти на себе належну відповідальність за ситуацію в Україні.
Як свідчить досвід більшості європейських країн, формування уряду на базі партії — лідера парламентських виборів, є державною традицією, нормою політичної культури. Для такого кроку не потрібні зміни в Конституції України.
Проте діяльність Верховної Ради України сьогодні заблокована. Парламент нині не являє собою незалежну гілку влади. Єдиний законодавчий орган так і не став центром прийняття стратегічних рішень, необхідних для політичного і соціально-економічного розвитку країни.
Причина паралічу парламенту в тому, що влада виступила проти політичного вибору суспільства, проти волевиявлення громадян. Виконавча влада не витримала іспиту на демократію.
Парламентські вибори 2002 року продемонстрували, що, всупереч законодавству, Президент України, виконавча влада, правоохоронні та фіскальні органи виступили активними учасниками виборчого процесу. На довиборах до Верховної Ради України влада вдалася до ще більшого беззаконня в маніпулюванні волевиявленням громадян.
Влада провела ревізію результатів голосування. Тиском, шантажем, підкупом та погрозами частину депутатів змусили створити одноразову штучну більшість лише для того, щоб віддати керівництво парламенту аутсайдерам виборчих перегонів. Кулуарним рішенням влади переможців виборів було усунено від формування керівництва парламенту. Президію Верховної Ради України визначила і нав’язала депутатам адміністрація Президента України. Орган, який не має конституційних повноважень і є канцелярією глави держави, сьогодні узурпував повноваження виконавчої і законодавчої влади. Керівником адміністрації Президента призначений лідер партії, яка отримала найменше голосів виборців. Він диктує кон’юнктурні політичні, економічні та кадрові рішення, здійснює цензуру засобів масової інформації. Складається враження, що парламент, уряд і ЗМІ здано в оренду главі адміністрації та його олігархічному клану.
Виконавчу владу очолює Кабінет Міністрів України, позбавлений підтримки парламентської більшості, що не дає змоги здійснювати ефективну економічну та соціальну політику. В результаті відбувається не лише погіршення поточної економічної ситуації, а й створюються передумови, що загрожують майбутньому української економіки.
Факти порушення прав і свобод громадян набули масового характеру. Українці сьогодні позбавлені права на вільне волевиявлення, свободу слова, свободу зібрань, таємницю листування, телефонних розмов.
Зростає тиск на судову владу. Суд, на який Конституцією України покладено захист прав громадян, перетворюється на слухняний інструмент, яким влада розправляється з опонентами.
Правоохоронні органи широко використовують для політичних переслідувань неугодних. За дорученням влади правоохоронці здійснюють тиск на народних депутатів, щоб забезпечити їх «правильне» голосування та поведінку. Опозиція позбавлена доступу до ЗМІ. Правляча верхівка встановила тотальний контроль над засобами масової інформації і позбавила громадян права на свободу слова. Цинічна поведінка правоохоронних органів у ході розслідування вбивств журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова свідчить про вороже ставлення влади до журналістики.
Розпочалася безпрецедентна кадрова «чистка» місцевих органів влади. Чиновників різного рівня замінюють на особисто відданих главі адміністрації. За останні півроку було звільнено з обійманих посад близько сотні керівників районних адміністрацій.
Триває наступ на місцеве самоврядування, що є прямим свідченням згортання демократії. Вибори міських голів у Кіровограді, Одесі, інших регіонах України відбувалися з грубим порушенням законодавства, під диктовку центральної влади. Посилилися спроби обмежити визначені чинним законодавством повноваження Київської міської ради та обраного киянами мера столиці.
Ситуація в державі скочується до непрогнозованості та некерованості.
У зверненні до народу Президент України заявив, що сьогодні незалежність України не є темою для дискусій. Але всупереч цій тезі соціологічні опитування свідчать: 56% громадян упевнені, що країна так і не стала по-справжньому незалежною.
Блок «Наша Україна» вважає, що саме дії влади створюють загрозу національним інтересам України, національній безпеці, незалежності держави, провокують громадянське протистояння в суспільстві.
Блок Віктора Ющенка «Наша Україна» вважає, що для виходу з політичної кризи необхідне об’єднання всіх демократичних сил України. З цією метою «Наша Україна» ініціює скликання загальноукраїнського Форуму демократичних сил.
Шановний пане Президенте! Сьогодні Україна стоїть перед вибором: демократія чи диктатура. Блок «Наша Україна», відзначаючи Вашу виключну роль у політичних процесах держави, звертається до Вас із вимогою вжити зі свого боку невідкладних заходів для усунення загроз для демократії і державності України:
* Пропонуємо підписати разом з демократично сформованою більшістю Верховної Ради України та Кабінетом Міністрів України Договір про спільні дії як політичну гарантію стабільності в державі та суспільстві для забезпечення узгоджених дій всіх гілок влади, формування політичної довіри.
* Підтримати ініціативу «Нашої України» зі створення парламентської більшості на основі політичної сили — лідера парламентських виборів. Усунути від процесу формування більшості адміністрацію Президента.
* Призначити сформований парламентською більшістю коаліційний уряд.
* Вжити заходів для забезпечення рівного доступу до ЗМІ усіх політичних сил та недопущення цензури в усіх формах, припинити інформаційну блокаду окремих політичних сил.
* Припинити систематичне втручання адміністрації Президента в діяльність законодавчої, виконавчої та судової влади, органів місцевого самоврядування.
* Припинити тиск і переслідування громадян — політиків, державних службовців, народних депутатів, журналістів, діячів культури, підприємців — за політичними мотивами.
* Припинити кадрову чистку за політичними мотивами в центральних та місцевих органах влади.
* Посилити практичну діяльність, спрямовану на інтеграцію України у європейські та трансатлантичні структури. Припинити переговори про  приєднання України до Євроазійського союзу як такі, що суперечать європейському вибору України.
* Забезпечити участь влади у Всеукраїнському форумі демократичних сил, що продемонструє її готовність до відкритого діалогу з суспільством.
Пане Президенте! Свідченням готовності до громадянського діалогу і консолідації демократичних сил мають стати прийняті найближчим часом кадрові, організаційні та нормативні рішення, Ваша публічна підтримка зазначених у цьому листі вимог.
Ще раз підкреслюємо готовність політичних сил, що входять до складу блоку Віктора Ющенка «Наша Україна», до широкого діалогу заради консолідації демократичних сил, формування парламентської більшості та коаліційного уряду.
«Наша Україна» зазначає, що нездатність влади зупинити сповзання країни до соціальної й економічної катастрофи, продовження політики на згортання демократії, позбавлення громадян конституційних прав і свобод змусить нас закликати виборців стати на захист демократії, національних інтересів і незалежності Української держави.
Блок Віктора ЮЩЕНКА «Наша Україна».