Футбол. Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матчі-відповіді. «Легія» (Польща) — «Барселона» (Іспанія). 0:1 (0:3). «Локомотив» (Росія, Москва) — «Грац» (Австрія). 3:3 (2:0). «Штурм» (Австрія) — «Маккабі» (Ізраїль, Хайфа). 3:3 (0:2). «Осер» (Франція) — «Боавішта» (Португалія). 0:0 (1:0). АЄК (Греція) — «Апоель» (Кіпр). 1:0 (3:2). «Слован» (Чехія) — «Мілан» (Італія). 2:1 (0:1). «Брондбю» (Данія) — «Русенборг» (Норвегія). 2:3 (0:1). «Ньюкасл» (Англія) — «Железничар» (Боснія). 4:0 (1:0). «Базель» (Швейцарія) — «Селтік» (Шотландія). 2:0 (1:3).
Примітка: у дужках — результати перших матчів.
Феєрверк у київському небі
«Динамо» (Україна, Київ) — «Левський» (Болгарія, Софія). 1:0 (перший матч — 1:0).
Гол: Чернат, 42. На 70-й хвилині Чиліков не реалізував пенальті.
«Динамо»: Рева, Хацкевич, Дмитрулін, Каддурі, Чернат (Мелащенко, 90), Пеєв (Гусін, 72), Шацьких, Гіоане, Радченко, Несмачний, Саблич.
«Левський»: Іванков, Стоїлов, Марков, Вава, Лаваль, Симонович, Головськой, Чиліков, Ангелов (Колєв, 76), Стоянов, Пантелич (Телкійський, 72).
Попереджено: Головського: 11, Стоянова, 24, Стоїлова, 26, Дмитруліна, 63, Каддурі, 77, Маркова, 88.
Арбітр — Пол Грем (Англія).
28 серпня. Київ. Стадіон «Динамо» імені Валерія Лобановського. 24 градуси. 18 000 глядачів.
Приємно усвідомлювати, що багаторазовий чемпіон України вшосте поспіль вийшов до головного турніру Ліги чемпіонів. А це означає, що ми знову безпосередньо причетні до захопливих подій, побачимо динамівців у грі проти найсильніших клубів континенту. Отже, яскраве футбольне свято для нас триває.
Переможний гол господарі забили завдяки ефектній комбінації. Її розпочав Каддурі, продовжив Шацьких, а завершив сильним ударом Чернат.
Не щедрий на емоції наставник переможців Олексій Михайличенко не приховував радісного настрою. Ще б пак, це перший гучний успіх у його тренерській кар’єрі.
— Зважаючи на кадрові проблеми, які переслідують команду останнім часом, на гру ми вибрали тактику «від оборони», — сказав Олексій Олександрович. — Хоч багато хто називає Віталія Реву героєм матчу, я хочу відзначити загалом усю команду. Динамівці були сьогодні єдиним механізмом, допомагаючи і доповнюючи один одного на кожній ділянці поля. А це головне!
Незважаючи на втрату багатьох футболістів, завдання виходу до групи Ліги чемпіонів вирішувати треба було наявним арсеналом гравців. Вдячний хлопцям за відмінно виконану роботу.
Матч був особливо складний, адже зовсім недавно більшість гравців повернулися зі своїх збірних. Команда «Динамо» сьогодні як ніколи інтернаціональна, і часу для підготовки бракувало, була ще й кубкова гра в Житомирі з «Поліссям». Можливо, сьогодні ми діяли не так яскраво, але футболісти віддали всі сили і зробили все, що могли.
Одначе свято для футболістів і тренерів уже закінчилося. 1 вересня на нас чекає гра восьмого туру чемпіонату України з криворізьким «Кривбасом».
Разом з тренером на післяматчеву прес-конференцію прийшов герой зустрічі воротар динамівців Віталій Рева.
— Ми виконали поставлене на сезон завдання — вийшли до Ліги чемпіонів. Але на цьому зупинятися не збираємося. Хлопці сповнені бажання, тож про якесь розслаблення мова йти не може. Прагнутимемо гідно відстоювати честь клубу у престижному турнірі.
— Який з ударів — пенальті чи «постріл» Симоновича — було складніше парирувати?
— Без злагодженої гри оборони, коли хлопці боролися за кожний м’яч протягом всієї зустрічі, важко відстояти ворота «на нуль». Ми не пропустили, і в цьому заслуга оборони.
У пенальті моя провина, тому зобов’язаний був виручати команду. В той момент я повністю зібрався і відбив удар Чилікова. Тому складніше було парирувати одинадцятиметровий.
Щасливий був, зрозуміло, і президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс.
— Як уже сказали, головне завдання сезону ми виконали — «Динамо» потрапило до Ліги чемпіонів, — зазначив  він. — Далі команда повинна проявляти характер, формуватися і відроджуватися. Сподіваюся, незабаром повернуться у стрій футболісти, здатні посилити нашу гру. А сьогодні на полі був колектив однодумців, людей, які чесно роблять свою справу.
— Яка мотивація буде в динамівців у Лізі чемпіонів?
— Київське «Динамо» — команда з ім’ям. Тому я впевнений, що хлопці у кожній грі боротимуться і відстоюватимуть честь клубу до кінця.
Щасливий білет дістався не нам 
«Брюгге» (Бельгія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 1:1 (додатковий час — 0:0, пенальті — 4:1, перший матч — 1:1).
Голи: Воробей, 13, Чех, 75. Післяматчеві пенальті реалізували: Б. Мартенс, де Кок, Сімонс, Ланге — Левандовський; не влучили — Пестряков і Воробей.
«Брюгге»: Верлинден, де Кок, Сімонс, Верхейн (Смолдерс, 63), Енгльберт, Ристич, Серебренников (Чех, 69), Мендоза (С. Мартенс, 109 ), Ланге, Б. Мартенс, Шпилар.
«Шахтар»: Ковалевський, Старостяк, Тимощук, Воробей, Ндіай, Агахова, Попов (Левандовський, 46), Гай, Бєлік (Пестряков, 71), Окоронкво, Флоря.
Попереджено: Агахову, 61, Вороб’я, 74, С. Мартенса, 114, Сімонса, 115.
Арбітр — Тері Хауге (Норвегія).
28 серпня. Брюгге. Стадіон «Ян Брейдель». 28 000 глядачів.
Можна лише пошкодувати, що Андрій Воробей, який відкрив рахунок у цьому матчі, ще принаймні тричі міг відзначитися і не скористався з цього. Низький процент реалізації — давня хвороба цього талановитого спортсмена.
Сценарій бельгійського поєдинку був дзеркальним відбитком донецького. «Шахтар» вийшов уперед, а під завісу дозволив суперникові зрівняти рахунок. Наставник «Брюгге» Тронд Сольєк угадав із заміною, випустивши на поле Чеха. Словенець забив отого рятівного м’яча. Нульовий додатковий час, і справа докотилася до серії пенальті. А це, як відомо, звичайнісінька лотерея. Щасливий білет, на жаль, витягли господарі.
Отож залишається побажати «Шахтареві» успішного виступу в Кубку УЄФА.