Через напрочуд сонячну погоду, що заохочувала до відпочинку на відкритому просторі, та розмаїття розважальних заходів у святковому Києві лише справжні прихильники руху і грації завітали до столичного Палацу спорту. Саме там 24 і 25 серпня в рамках проекту «Кубок Незалежності-2002» пройшла ціла серія змагань зі спортивного танцю, а саме Чемпіонат Східної Європи, Кубок України та Другі відкриті міжнародні рейтингові змагання серії «Гран-прі АСТУ». Під загадковою абревіатурою ховається Асоціація спортивного танцю України — один з організаторів змагань. Організаційний клопіт з нею розділили також Держкомспорт України, Міжнародна федерація спортивного танцю, столична міськдержадміністрація та Національний університет культури і мистецтв, чий енергійний ректор (він же народний депутат України) Михайло Поплавський очолив оргкомітет присвячених Дню незалежності турнірів.
А тепер про суддів, призи, «правила гри» і переможців.
Відкриті міжнародні рейтингові змагання «Гран-прі АСТУ» — це другий етап турніру (перший пройшов у липні цього року в Одесі, а заключний відбудеться у грудні в Києві). За підсумками року 12 кращих танцювальних пар отримають призовий фонд загальною вагою 15 тисяч доларів. А переможці в кожній віковій категорії — можливість узяти участь у славнозвісному й престижному Блекпулському фестивалі спортивного танцю у Великій Британії.
Перспектива, що не кажіть, приваблива. «А судді хто?» — запитали журналісти організаторів під час прес-конференції напередодні змагань. На що голова асоціації Святослав Влох відповів: «Майстерність у такому виді спорту, як спортивний танець, не має метричного вимірювання. І лише висококваліфіковане міжнародне журі може оцінити професійність танцювальної пари. А сума їх суб’єктивностей дорівнюватиме об’єктивності...». На чемпіонат до столиці було запрошено 14 арбітрів із різних країн світу.
Згідно з календарем змагань Держкомспорту України відбувся також Кубок України. Переможці у вікових категоріях ювенали І—ІІ, юніори І—ІІ, молодь і дорослі представлятимуть Україну на офіційних Кубках Європи та світу.
Кульмінацією святкових змагань у рамках «Кубку Незалежності-2002» став Чемпіонат Східної Європи в програмі десяти танців. Кожна країна-учасниця, а серед них — країни Прибалтики, Закавказзя, Росія, Білорусь та Молдова, мала можливість представити три кращі пари. Україну гідно репрезентували: донецький дует Катерина Спасітель та Максим Буланий — ІІІ місце, кияни Ганна Лантух та Антон Колюбаєв (чемпіони Східної Європи в латиноамериканській програмі) — ІІ місце й Ольга Урумова та Дмитро Влох (дворазові чемпіони світу) — І місце.
На п’яти нашим переможцям наступали естонський і білоруський дуети. Серйознішу конкуренцію українським парам склав грузинський дует Саломе Ломсадзе та Олександр Чесноков, що посів лише четверте місце. Але найбільш блискучим, технічним і емоційним був виступ італійських танцюристів Дебори Чеччіо та Даніеле Лоді (Daborah Ceccіo, Danіele Lodі). Вони вибороли ІІ місце в латинській програмі. Проте гості чемпіонату з Італії й Грузії отримали також найкращий приз — овацію залу. А в Палаці спорту, нагадаю, були виключно прихильники і знавці спортивного танцю...