Гордістю села протягом кількох століть була і залишається школа, яка пройшла нелегкий шлях свого становлення. Першого вересня цього року вона відзначатиме 400-літній ювілей.
Спочатку це була монастирська школа, затим повітове та парафіяльне духовні училища, церковно-парафіяльна школа, однокласне народне училище. А 1913 року тут зведено чудовий будинок, який є і нині.
1940 року в Дермані створили педагогічну школу, що готувала вчителів початкових класів, а після визволення від окупантів у 1944 році відновили середню школу. Середню освіту тут здобули більш як 2000 учнів.
Серед випускників школи — академіки, професори, артисти, вчителі, лікарі, хлібороби, письменники. У 2001 році середню школу реорганізовано в гімназію.
Будинок цієї древньої школи — своєрідна пам’ятка архітектури, яка сьогодні потребує істотної допомоги. Бо культурно-освітні традиції села, діяльність видатних людей України в Дермані, громадська активність його жителів у минулому мають привертати увагу нинішніх поколінь. Село в майбутньому може відродитися як духовний осередок нової незалежної України, спираючись на багату історію і маючи минуле за зразок для наслідування.
Тому ми звертаємося до всіх, кому небайдужа доля цього справжнього джерела освіти, надати благодійну допомогу, яку можна надсилати за адресою:
35751, Дермань-2,
вул. Шкільна, Дерманівська гімназія,
Здолбунівський район Рівненської області.
Або переказати на рахунок:
Р/р 2555148 код 02145843 МФО 333379,
Здолбунівська філія АППБ «Аваль»,
для Дерманівської гімназії.
Будемо щиро вдячні за надану допомогу.
М. ХАВРУК, директор гімназії.