Житомирська міська хорова капела «Орея» знову визнана кращою на четвертому Міжнародному хоровому конкурсі в Німеччині.

До слова, навіть потрапити на творче змагання було непросто. Заявок надійшло півтори сотні. Після їх розгляду «Орея» одержала такого листа: «Ваш хор належить до шести ексклюзивних і запрошений до участі в конкурсі».
У категорії «А» треба було виконати хорову композицію, обов’язково включивши до неї твір Юзефа Свідера «Магніфікат». Тут житомиряни розділили друге місце зі шведським хором. А в категорії «Б», за програму фольк, «Ореї» не було рівних — перше місце. На думку самих хористів, перемогу здобули тому, що українська народна пісня славиться своєю мелодійністю та глибиною звучання. Тож і завоювала «Орея» приз слухацьких симпатій.
Треба визнати: у Європі житомирську хорову капелу знають краще, ніж у рідній Україні. Торік на міжнародному конкурсі в іншому німецькому місті вона також була першою. А список усіх творчих перемог у країнах Західної Європи був би надто довгим.
Під час останньої зарубіжної поїздки капела виступила також у Франції, де щорічний музичний фестиваль цього разу був присвячений українській музичній культурі. З хорів на нього запросили тільки житомирський. До речі, французи навіть створили клуб любителів хорового співу з промовистою назвою «Слухайте «Орею».
Група шанувальників з різних країн супроводжувала колектив під час його виступів у Франції та Німеччині. А коли було оголошено підсумки конкурсу, вони підняли українські прапори.
— Це була найбільш хвилююча мить, — зізналися художній керівник «Ореї» Сергій Адаменко та директор Олеся Хоптюк.
На жаль, «Орея» не може їздити на всі конкурси й фестивалі, на які одержує запрошення. Адже, участь у них здебільшого платна. Тому доводиться вибирати ті, де не треба робити вступного внеску. Або ризикувати, як було чотири роки тому перед конкурсом у Вернігероде. Заплатити треба було шість з половиною тисяч німецьких марок. Та гору над ваганнями взяла віра у власні сили, бо до гран-прі додавали десять тисяч марок. Тому їхали, щоб обов’язково перемогти. І після вручення головної нагороди над німецьким містом велично полинуло «Реве та стогне Дніпр широкий».
А серед мрій, які не збулися, — участь у Хоровій олімпіаді в Кореї. Хоч організатори, враховуючи наші реалії, погодилися взяти на себе 70 відсотків витрат, але й решта — 30 виявилися для «Ореї» непосильними.
Між іншим, після гран-прі у Вернігероде «Орея» безплатно записала за рубежем два компакт-диски. З такою умовою: на одному з них мають бути тільки українські твори. Там хочуть слухати наші пісні.
А тим, хто хоче слухати «Орею» в нас, залишається сподіватися, що капела таки зможе записати новий компакт, на якому будуть твори, що з’явилися в її репертуарі останнім часом.
 
Житомир.