Сьогодні в російській столиці чекають на Президента України Леоніда Кучму. Він прибуде до Москви з дводенним робочим візитом і 9 серпня відзначатиме своє 64-річчя в компанії з Володимиром Путіним, обговорюючи широке коло питань двосторонньої взаємодії.
Аналітики констатують помітне потепління відносин Москви і Києва, а також те, що президенти Леонід Кучма і Володимир Путін роблять усе можливе, щоб подолати негативні тенденції у торгово-економічному співробітництві наших держав.
Звичайно, серед пріоритетних тем, винесених на порядок денний зустрічі глав РФ і України, — вирішення долі магістральних трубопроводів.
Слід нагадати, що на початку літа Україна, Росія і Німеччина зробили важливий крок у цьому напрямі, заявивши про намір створити газотранспортний консорціум. Заяву про стратегічне співробітництво підписали 9 червня в Санкт-Петербурзі президенти Леонід Кучма і Володимир Путін. Відповідно до цього документа, урядам двох країн було доручено у стислі терміни підготувати до підписання україно-російську угоду про стратегічну співпрацю в газовій сфері, котра передбачала б, серед іншого, створення на паритетних засадах консорціуму (спільного підприємства) з управління й розвитку газотранспортної системи України з участю європейських газових компаній.
У Москві не приховують своєї зацікавленості у якнайшвидшому вирішенні задавненого питання транспортування енергоресурсів на захід. Мало того, в Росії чудово усвідомлюють, що, попри всі її спроби знайти нові маршрути експорту російської нафти і газу на західний ринок, українські магістральні трубопроводи на сьогодні найперспективніші. Російське керівництво цілком справедливо вирішило, що оскільки на українських теренах добре розвинута інфраструктура трубопроводів, то значно вигідніше буде вкласти кошти в їх модернізацію, аніж прокладати нові маршрути. Як заявив Володимир Путін на недавньому засіданні уряду, російсько-українські контакти в галузі енергетики треба інтенсифікувати.
З цією метою він доручив кабінетові підготувати основні елементи переговірної позиції з усіх напрямів взаємодії з Україною.
Тема співпраці в галузі транспортування енергоресурсів буде не єдиною під час переговорів президентів. Як зізнався Путін, він і його український колега знають, що в торгово-економічних відносинах Москви і Києва є проблеми, які вимагають негайного розв’язання. Приміром, взаємодія митних органів. Адже одна із перешкод на шляху активізації торгівлі між Україною та Росією — це недосконалість податкових систем обох країн і недостатнє законодавче забезпечення діяльності митниць.
Москва.