Цього тижня компанія «Макдональдс» подала в суд на Білоруський державний університет (БДУ). Річ у тім, що на території, орендованій «Макдональдсом» до 2036 року, БДУ почав будівництво нового корпусу.

Ідея побудувати новий корпус перед входом до «Макдональдса» у керівництва університету виникла кілька років тому. Звісно, вона «Макдональдсу» не сподобалась, оскільки компанія незадовго до цього звела свій будинок, де, крім ресторану, розташовані офіси — адміністрація самого «Макдональдса» і представництва кількох іноземних фірм. У результаті переговорів було вирішено, що ресторан на період будівництва (це приблизно 2,5 року) закриють, а «Макдональдс» одержить за це від білорусів компенсацію.

Керівник відділу маркетингу «Макдональдса» Ольга Троян відмовилася назвати суму, яку хоче одержати компанія як компенсацію, проте пояснила, що вони пішли на поступки білоруській стороні і вимагають значно менше, ніж передбачалося спочатку. Представники БДУ натомість вважають, що «Макдональдс» хоче дуже багато. Очевидно, не дочекавшись закінчення переговорів чи то зрозумівши, що коштів на виплату компенсацій все одно бракуватиме, керівництво університету вирішило діяти з позиції сили.

Минулого четверга довкола ресторана було поставлено металеву загорожу, а вхід до «Макдональдса» заблоковано. Офіційне повідомлення про це, за словами Ольги Троян, вони одержали через 15 хвилин після того, як прохід до ресторана було закрито. Того самого дня компанія відправила запити до державних органів і мерії, але досі не одержала на них відповіді.

Коментуючи ситуацію, прес-секретар МЗС Білорусі Павло Латушко заявив, що освіта є сферою пріоритетною.

Тим часом представники західних країн вважають, що виникла ситуація негативно позначається на інвестиційному іміджі країни. Зокрема, на думку посла США в Білорусі Майкла Козака, інвестори занепокоєні тим, що в цій країні небезпечно вкладати гроші. З цього приводу Павло Латушко заявив, що Козак «необгрунтовано прагне перетворити господарську суперечку на конфлікт між білоруською владою та іноземними інвесторами і таке трактування ситуації — надумане».

Мінськ.