В Івано-Франківську презентували найдавніше кіно про події в колишньому Станиславові, датоване 30 травня 1937 року.
Кінохроніку у польських архівах розшукав Петро Гаврилишин, кандидат історичних наук, провідний фахівець Центру дослідження Центрально-Східної Європи Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, перебуваючи на стажуванні у Варшавському університеті. Стрічка вміщує новини про декілька різних подій того дня. І серед них — невеликий сюжет про урочисту коронацію чудотворної ікони Станиславівської Матері Божої Ласкавої у колишньому Вірменському костелі, нині Українська православна церква.
Це було велике релігійне свято за участю кількох десятків тисяч осіб, а на сьогодні — це найстаріше відео, на якому зафільмовані події в Івано-Франківську. Загалом його тривалість становить понад 5 хвилин, а сюжет, присвячений коронації, має всього 38 секунд. Але він, як стверджували науковці на презентації, має неабияку цінність.
Показали кінодокумент у приміщенні Центру польської культури та європейського діалогу. Окрім перегляду, глядачі ознайомилися з 40 раритетними світлинами тієї події та послухали розповідь про її історичне значення.
Нині ікона — в костелі польського міста Гданськ, а в місцевому храмі є її копія.
Досі найстарішою в Івано-Франківську вважалася документальна кінохроніка 1944 року, коли радянські війська увійшли в місто.
 
Івано-Франківська область.