Твердження скептиків про те, що «молодь не цікавиться політикою», спростовує досвід, набутий у Миколаєві. Cтворений тут «Молодіжний муніципалітет» допомагає молодим людям у вирішенні важливих питань суспільного життя.

Поступове відродження роботи великих підприємств виявило нову проблему — забезпечення кваліфікованими кадрами. Начальник міського управління у справах молоді Ганна Коваль свого часу обіймала посаду заступника директора технікуму з виховної роботи. Тоді й вийшла на міськраду з пропозицією: «Давайте кращих випускників навчальних закладів рекомендувати для роботи на підприємствах міста!»
— На щастя, позиція тодішнього міського голови була позитивною. Нинішній голова Володимир Чайка продовжив починання свого попередника, — розповідає Ганна Коваль. — Спільно почали організовувати зустрічі майбутніх випускників вузів та технікумів з керівниками підприємств.
Згодом це набуло вигляду своєрідних «ярмарків вакансій». У вузах і технікумах почали створювати банки працевлаштування: підприємства пропонували робочі місця, а навчальні заклади — дипломованих спеціалістів.
Поява на «освітньому» ринку нових навчальних установ та спеціальностей, продиктованих вимогами сьогодення, ставить й іншу проблему: хто завтра керуватиме містом, його господарством? Як навчити майбутніх господарів засад самоврядування? На зустрічі з представниками всіх молодіжних організацій міський голова Володимир Чайка запропонував створити молодіжну раду — «Молодіжний муніципалітет». Його очолив Павло Вікнянський, один з молодих активістів. Найголовнішим завданням муніципалітету стало навчання молодих, працевлаштування, забезпечення житлом. Створили в муніципалітеті й шкільну «гілку», котру очолив учнівський голова Микола Токарєв. Не обійшли увагою інвалідів та сиріт — новостворена молодіжна рада склала спеціальну програму роботи з цією категорією молоді.
За сприяння міської ради «Молодіжний муніципалітет» та управління міськвиконкому організували науково-практичну конференцію «Місцеве самоврядування в школі, технікумі, вузі».
З ініціативи «Молодіжного муніципалітету» засновано кілька стипендій від міського голови. Цьогоріч, напередодні Дня молоді, в усі вузи й технікуми Миколаєва муніципалітет розіслав листи з пропозицією представити кандидатуру на посаду студентського голови. Його обрали таємним голосуванням після презентації власної програми діяльності. Переможець Сергій Матусевич переконаний: прихильність «електорату» завоював тим, що накреслив для втілення цілком реальні речі. Найперше — об’єднання зусиль всіх студентських громад міста. Програма кандидата так і називалася «МОСТ» — молодіжне об’єднання студентів.
— Головне, чого вдалося досягти, — зазначає молодіжний голова Миколаєва Павло Вікнянський, — ми привернули увагу влади, і вперше втричі збільшили фінансування молодіжного «рядка» в бюджеті міста.
 
Херсон—Миколаїв.