Торік сотні пацієнтів були стурбовані через можливе закриття у Кіровограді «шахтарської» лікарні (СМСЧ №19). 

Люди писали листи, зверталися до її керівництва, облдержадміністрації, Міністерства охорони здоров’я з проханням зважено підійти до визначення долі закладу. Мешканців області тоді підтримав і директор Інгульської шахти ДП «СхідГЗК», депутат обласної ради Равіль Агліулін. Свого часу Равіль Мінгаязович заявив однозначно: він, як і багато інших представників депутатського корпусу, не лише за збереження лікарні, а й за її розширення. Адже крім того, що цей медичний заклад обслуговує тисячі пацієнтів — працівників підприємства та їхні сім’ї, тут ще й успішно лікують безнадійно хворих. Сюди для операцій з відновлення опорно-рухового апарату після тяжких травм за методом відомого медика Єлізарова приїздять з усієї України і навіть з-за кордону.

Депутат запропонував збудувати автомобільний міст через річку Інгул, що значно поліпшило б транспортний зв’язок із лікарнею та дало б змогу перенаправити туди частину хворих, розвантаживши в такий спосіб інші переповнені медзаклади Кіровограда.

Про намагання закрити лікарню писало багато видань, у тому числі газета Верховної Ради «Голос України» («Дуже багато «чому» стосовно лише однієї лікарні», №202 від 29.10.2013 р.; «Чому «реорганізація», на думку чиновників, завжди — скорочення, або Лікарня №19. Назад вороття немає?!», №182 від 01.10. 2013 р.).

Інтерв’ю начальника управління охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олега Рибальченка з цього приводу опублікувала обласна газета «Народне слово». Свого часу листа про недоцільність реорганізації ДЗ «СМСЧ №19» й передачі його на баланс міста направив до Міністерства охорони здоров’я й голова Кіровоградської ОДА Андрій Ніколаєнко. Проте навіть після цього окремі посадові особи, всупереч здоровому глузду, продовжували вести діяльність, спрямовану на закриття стаціонару та передачу будівлі під юрисдикцію міста. Тож не дивно, що й нині люди стурбовані й цікавляться долею лікарні. Багато хто вважає, що її безнадійно втрачено.

Насправді заклад залишився в системі Міністерства охорони здоров’я. Нині ним успішно керує один з авторитетних медичних фахівців регіону, хірург, що має унікальні розробки та інновації в системі лікування травм та переломів за методом Єлізарова, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії Олександр Барков. Під час зустрічі він повідомив, що трудовий колектив працює в нормальному режимі, в палатах, кабінетах і операційних — тепло, фінансування, хоч і замале, але є. Тут, як і раніше, проводять операції. Днями вирішилося питання про відкриття автобусного маршруту (№7), що з’єднає район Лісопаркової і (через центр міста) розташовану в сосновому лісі, на його околиці, лікарню №19.

Дуже хочеться вірити, що чиновники та ділки від медицини нарешті дадуть цьому закладу спокій, а численним пацієнтам — щастя стати на ноги.

 

Кіровоградська область.

Фото автора.

Лікар-новатор, учень Єлізарова, кандидат медичних наук Олександр Барков оголошує вердикт черговому пацієнту, ще недавно — абсолютно безнадійному: «Будеш ходити!».

Начальник ДЗ «СМСЧ №19» Олександр Барков обговорює стан справ у хірургічному відділенні лікарні з медпрацівниками (зліва направо) сестрою-хазяйкою Мариною Варакутою, перев’язочною медсестрою Наталією Ніколенко, старшою медсестрою Вікторією Гергель та медсестрою Оксаною Колядою.