Нинішній склад Верховної Ради діє адекватно до ситуації в країні, основну увагу депутати приділяють роботі над найактуальнішими питаннями, а прийняті ними закони, як правило, відповідають побажанням громадян. Справа залишається за «малим» — забезпеченням їх належного виконання. Про це йшлося під час зустрічі активу та мешканців П’ятихатського району Дніпропетровщини з народним депутатом — секретарем Комітету з питань податкової та митної політики Олегом Кришиним (на знімку).

Особливу увагу під час зустрічі було приділено безпосередньо діяльності самого комітету. Як зазначив депутат, основний тренд сьогодні — це максимальне спрощення, зменшення кількості податків тощо.
— До комітету була подана 851 поправка до Податкового кодексу. Серед них і реформи, що стосуються Єдиного соціального внеску, — розповів Олег Юрійович. — За підрахунками міжнародних фінансових організацій, в Україні майже 180 мільярдів гривень перебувають у тіні. Тому шляхом зниження ЄСВ можна розраховувати на стимулювання виведення заробітної плати в легальний режим оподаткування. І за рахунок цього домогтися наповнення скарбниці. Платники повинні розуміти, що над ними не висить сокира перевірок і штрафів. Із цією метою кількість податків було зменшено з 22 до дев’яти. Але, на жаль, норма по ЄСВ поки що не запрацювала.
За словами депутата, кардинальні зміни в оподаткуванні юридичних осіб і громадян мають спростити і здешевити систему адміністрування податків, а також додатково залучити до бюджету держави понад сорок мільярдів гривень на рік.
— Спрощену систему оподаткування також «спростили», — зазначив секретар комітету. — Від колишніх шести груп «єдинників» залишиться тільки три, більшість суб’єктів потрапляє до 3-ї групи, 4-та група являє собою фіксований сільгоспподаток. Тож можна зробити висновок, що спрощена система для багатьох суб’єктів стане привабливішою, ніж загальна.
Олег Кришин підкреслив, що адміністрування ПДВ переходить у нову еру — електронну. Повноцінний старт заплановано з першого квітня. Але передбачено перехідний період до 30 червня, протягом якого не застосовуватимуться штрафи за порушення строків реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі.
— У комітеті є гарні напрацювання. Але це нові кроки, і необхідно ще багато трудитися, щоб забезпечити стабільне наповнення бюджетів і водночас не чинити жодного тиску на бізнес — для цього вводять дерегуляцію та спрощення системи звітності, — вважає начальник П’ятихатського відділення ДПІ Олександр Дубінчук. — Перший місяць висвітлив чимало проблем. Але над ними працюють і народні депутати, і ми, виконавці. Населення це бачить. І думаю, що все в нас буде добре, але згодом.
Під час зустрічі з депутатом були висловлені нові побажання й озвучені найгостріші проблеми району, розв’язати які без підтримки на рівні держави сьогодні неможливо.
— Ми бачимо, що ті зміни, які відбулися в парламенті, ведуть до поліпшення. Верховна Рада збагатилася людьми, які прагнуть поліпшити ситуацію. І через своїх народних депутатів ми намагаємося донести свої проблеми, — зазначив міський голова П’ятихаток Валентин Деменчук. — Особливу заклопотаність у нас викликає знецінювання гривні та стан комунальних підприємств — це зумовлено тим, що воду ми доставляємо споживачеві за 25 кілометрів, через три станції перекачування. Тому дуже висока складова енергоносіїв. І ми звернулися до депутатів із запитанням про зменшення цього навантаження на підприємство та населення. І отримали адекватну реакцію на наші гострі запитання.

Дніпропетровська область.

Фото автора.