Чоловіки та жінки мріють бути щасливими. Продовження роду — це щастя? Ніхто ще не дав точного визначення, що це таке — щастя.
Але... Шлюб розпався, бо не було дітей, дружина пішла до іншого, бо чоловік остогид, батько відмовився від дочки, бо вона не спитавши дозволу зробила його дідусем, син став гвалтівником, бо був хворий, дочка залишила дитину в пологовому будинку, бо....
Усе це — людські драми, які нікому не приносять щастя. І водночас усе це — прояви незнання, святенництва, хвороб суспільства.
Чи можна відвернути драми?
Жінки в білому
Жінки в білому над цим і працюють. Їхня адреса? Дніпропетровський міський пологовий будинок № 2. Скажете, пізно запобігати деяким драмам уже в пологовому будинку. Помиляєтеся. Бо це не просто пологовий будинок, це, я б сказала, аура небес, де, кажуть, народжуються шлюби. І жінки в білому — сентиментальні такою мірою, якою це необхідно, щоб запобігти драмам. Для цього вони — глибоко освічені, наполегливі, точні в рухах скальпеля та думки, відповідальні. Вони надійні та обачливі, знають, що треба дівчатам і хлопцям, чоловікам та жінкам. У цьому пологовому будинку-клініці 19 відділень. На їх базі працюють кілька центрів — планування сім’ї, репродукції людини, дитячої та підліткової гінекології, навчально-методичний.
І тому тут реалізують такі національні програми, як «Діти України», «Планування сім’ї», «Репродуктивне здоров’я людини 2001—2005». Ці програми неначе випливають одна з одної, розвивають систему — запобігання особистим драмам чоловіків та жінок, а отже, оздоровлюють і суспільство загалом, працюють на зміцнення генофонду нації.
Що може бути благородніше
— Ми надаємо всі види допомоги жінці від її народження, — каже головний лікар Дніпропетровського міського пологового будинку № 2 Людмила Падалко. — На жаль, навіть у немовлят бувають патології.
Бажана і небажана вагітність, пологи, безпліддя, пухлини, люди, які мають проблеми з цим, — усе це наші пацієнти.
Одними з перших у країні створили чоловіче відділення для розв’язання проблем безплідних шлюбів, статевої дисгармонії, сексуальних розладів. Чоловіки проходять лікування в денному стаціонарі.
Амбулаторно наші пацієнти відвідують жіночу консультацію, центри планування сім’ї та репродуктивного здоров’я людини.
Клініка розрахована на 330 місць, у ній працюють 650 осіб. Тут також клінічна база кафедри акушерства, гінекології та перинатології Дніпропетровської державної медичної академії. І, як сказала доктор медичних наук, професор Зінаїда Дубоссарська, рівень самої клініки — це рівень не «его», а «я» і головного лікаря, яка, до речі, будучи заслуженим лікарем України, захистила кандидатську рік тому, і кафедри. Вперше за багато років існування кафедра одержала грант з україно-швейцарського проекту. Ним передбачено створення разом із Міністерством охорони здоров’я, головним акушером-гінекологом України Борисом Венцковським спеціального методичного посібника. Адже практичний бік наукової діяльності цієї кафедри — це численні консультації із найскладніших проблем здоров’я жінок, дітей, підлітків. На базі відділень пологового будинку виконано 15 кандидатських дисертацій, у стадії написання — дві докторські та сім кандидатських.
«Стирають грані»
У грудні 2000 року було ухвалено рішення: міський пологовий будинок № 2 вважати центром репродуктивного здоров’я не тільки самого Дніпропетровська, а й області загалом. За словами головного акушера-гінеколога обласного управління охорони здоров’я Валентини Гінзбург, завдяки цьому область отримала можливість виконувати національну програму «Репродуктивне здоров’я 2001—2005». У житті це означає, що знизилася кількість абортів у підлітків, кількість пологів має тенденцію до збільшення, бо «завершення вагітності пологами є нормальним фізіологічним процесом». І пологовий будинок № 2 надає дівчатам-підліткам найкваліфікованішу допомогу. Як і жінкам пізнього репродуктивного віку, так званої золотої осені.
Третя проблема, яку стало можливо розв’язувати завдяки тому, що пологовий будинок почав приймати пацієнток із області, — проблема смертності новонароджених. За словами Валентини Григорівни, три з одинадцяти лікувальних установ області, зокрема й пологовий будинок № 2, мають реанімаційне відділення і для новонароджених, і для жінок.
Розв’язання проблем безпліддя, невиношування, лікування лапароскопічними методами — усе це тепер стало доступне для жінок із сільської місцевості, районних центрів. Зазвичай це тяжко хворі, малозабезпечені, підлітки з малоімущих родин. Хто, якщо не місто, їм може допомогти?
І, правду кажучи, це була ініціатива колишнього міського голови, а нині глави облдержадміністрації Миколи Швеця. Там керівництво Дніпропетровська та області дійшло спільного знаменника, ухвалило, так би мовити, вольове політичне рішення. Воно також і практичне, бо конкретно його виконує другий міський пологовий будинок. Але... це благо, з’ясовується, незаконне, якщо дотримуватися Бюджетного кодексу.
— Він поставив дуже багато табу, — каже Людмила Іванова, головний лікар і депутат обласної ради. — Адже рідніше не буває — місто та область, а фінансування суворо роздільне.
Чимало заборон і стосовно сільської охорони здоров’я. Лікарі та медпрацівники не можуть визначитися, хто є їхнім роботодавцем, бо їх не може взяти на роботу головний лікар центральної районної лікарні, а сільська рада не є роботодавцем. Тому потрібно удосконалювати законодавство. І ми сподіваємося на наших народних депутатів від Дніпропетровщини Анатолія Володимировича Клименка, Леоніда Григоровича Сергієнка, Сергія Анатолійовича Бичкова, Олександра Олександровича Шевченка.
Так, ми відчуваємо підтримку центру, коли йдеться про закупівлю обладнання. Але національні програми треба також фінансувати не тільки з місцевого, а й з державного бюджету.
Скільки коштують пологи
Під час нашої розмови з жінками в білому ми не одержали прямої відповіді на це запитання. А непряма — 150 гривень виділяє, приміром, Кривий Ріг на пологи вагітної жінки, в разі кесаревого розтину — 400, місто сплачує 100 гривень для лікування вагітної у стаціонарі. І мерові щодня надходить звіт про кількість проведених операцій, пологів. У цьому місті, кажуть жінки в білому, немає проблем з медикаментами. Зате є телефон, що працює цілодобово, за яким вагітні можуть повідомити, що з них медики вимагали гроші...
Але, всім відомо, це — виняток із правила. Горезвісний список медикаментів, що їх необхідно принести із собою до пологового будинку, — реальність. Та хто насмілиться дотримуватися дилеми: Конституція чи життя...
При кожній лікарні є фонд, куди вносять, хто скільки може. Щоб поділити на всіх. Як сказала головний акушер-гінеколог Олена Котенко, виходить Охрімова свита, яку ми тягнемо з голови на ноги і з ніг на голову. І запропонувала: потрібне запровадження диференційованого страхування. Бо за кошти міста неможливо допомогти всім. І однаково добре.
З таким висновком неможливо не погодитися, тим паче, звернула увагу Валентина Григорівна, що скасовують прописку. І як бути з роздільними міським та обласним бюджетами, приміром, охорони здоров’я? Висновок її точний: неможливо, щоб закони суперечили один одному.
Аура хмар
У центрі планування сім’ї, який очолює кандидат медичних наук Світлана Бондаренко, досить велелюдно. Люди — в пошуках свого щастя, в пошуках шляху, що здатний відвернути особисті драми. Тут немає написів на дверях кабінетів, аби не бентежити людей зайвою інформацією, хто з якого особистого інтимного приводу і по яку конкретну допомогу прийшов сюди.
Якнайбільше уваги і такту, інформації та... тренінгу. Так, так, тренінгу. Його проводять фахівці центру і з лікарями різних спеціальностей, і з соціальними працівниками, і зі школярами. І дякувати Богові, що в грі-тренінгу розплакалася дівчинка, бо їй дісталася роль інфікованої СНІДом. Можливо, ця ігрова роль і відвернула драму? Що таке планування сім’ї? Це —відповіді на запитання: коли та скільки народити дітей, щоб вони були здорові, про дошлюбний період, створення сім’ї, профілактику захворювань, які передаються статевим шляхом, інтимні стосунки, профілактику абортів...
Кажуть, шлюби народжуються на небесах... Отже, там же народжуються сім’ї та діти. Або не народжуються. Скажете, так бажали небеса? Пригадайте Адама і Єву...
Дніпропетровськ.
P. S. Фахівці Дніпропетровського міського центру планування сім’ї та репродукції людини в адаптованій для масового читача формі нададуть конкретні рекомендації в нашій суперрубриці «Сім’я», що виходить щочетверга.